Παγκόσμια πρωτιά από τη Βουλή της Ν. Ζηλανδίας - Ανακήρυξε ποταμό ως ζωντανή οντότητα

Ο ποταμός “Whanganui”, το τρίτο μεγαλύτερο υδατόρευμα της Νέας Ζηλανδίας, από χθες έχει αποκτήσει και “νομική προσωπικότητα”, καθώς με απόφαση του κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας, ο ιερός για τους Μαορί, ποταμός αναγνωρίστηκε ως ζωντανή οντότητα.

“Θα έχει τη δική του νομική ταυτότητα, με όλα τα συναφή δικαιώματα και καθήκοντα. Η προσέγγιση αυτή που παρέχει σε ένα ποτάμι νομική προσωπικότητα είναι μοναδική”, δήλωσε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κρις Φινλέισον.

Σημειώνεται πως το όνομα του υδατορεύματος στη γλώσσα των Μαορί είναι “Te Awa Tupua”. Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, από την δεκαετία του 1870, η τοπική φυλή Μαορί αγωνίζεται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων  στον ποταμού.

“Η νέα νομοθεσία είναι μια αναγνώριση της βαθιάς πνευματικής σχέσης μεταξύ της φυλής “Whanganui” και του προγονικού ποταμού της”, καταλήγει ο κ. Φινλέισον.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, το ρεύμα του ποταμού είναι ένα μοναδικό ζωντανό ον “που ξεκινά από τα βουνά και φθάνει μέχρι τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των παραποτάμων του και το σύνολο των φυσικών και μεταφυσικών του στοιχείων”.

Στο καθεστώς αυτό θα ερμηνεύεται συγκεκριμένα ότι τα συμφέροντα του ρεύματος του ποταμού θα υποστηρίζονται στις νομικές διαδικασίες από έναν δικηγόρο που εκπροσωπεί τη φυλή και έναν άλλο που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φυλή έλαβε επίσης 80 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (52 εκατ. ευρώ) για δικαστικά έξοδα μετά από έναν δικαστικό μαραθώνιο και το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ροής του ποταμού.