Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει να μην εκδοθούν άλλοι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί

politisonline
Δημοσιεύθηκε Ιανουάριος 11, 2017, 7:42 μμ
2 secs

Την μη έκδοση στην γείτονα χώρα ακόμη δύο Τούρκων στρατιωτικών εισηγήθηκε ο δεύτερος κατά σειρά εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Πρόκειται για τους Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ.

Ο εισαγγελέας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου τόνισε ότι η πιθανότητα – που δεν είναι πιθανότητα αλλά αγγίζει τη βεβαιότητα-  αναστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λόγος απαγορευτικός της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών.

Στην αγόρευσή του – που σύμφωνα με το ρεπορτάζ έκλεισε με χειροκροτήματα των παρευρισκομένων στη δίκη – ανέφερε ότι δεν μπορεί να λέμε με   βεβαιότητα ότι στην Τουρκία δεν θα γίνουν βασανιστήρια, απλώς αξιολογείς το φόβο για τα βασανιστήρια που θα υποστούν εφόσον εκδοθούν.

Επίσης, ο κ. Βουρλίωτης ξεκαθάρισε πως μεν οι «πράξεις τους όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο είναι επαρκώς αποτυπωμένες» αλλά «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν» και προσέθεσε: «Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ενα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι, υπάρχει εδώ; Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφάλιζε ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε «νίπτω τας χείρας μου» και πάρτε τους».

Ο κ. Βουρλιώτης ήταν ξεκάθαρος: «Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη, που έμενα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοση τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι έλληνες δικαστάς πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν επίσης ο ναύαρχος ε.α.   Στέλιος  Φενέκος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη  Παύλος  Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE)  Παναγιώτης Περάκης.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.