Η γραφειοκρατία στις δημόσιες συμβάσεις κοστίζει 393,13 εκατ.

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Αύγουστος 02, 2014, 10:53 πμ
6 secs

grafeiokratia Πάνω από δύο εικοσιτετράωρα ή, εάν λάβουμε υπόψη οκτάωρη εργασία, πάνω από έξι εργάσιμες ημέρες θα πρέπει να αφιερώσει μια επιχείρηση μέσης αποδοτικότητας μόνο για να συγκεντρώσει τα έγγραφα τεκμηρίωσης της προσφοράς της στο πλαίσιο μιας δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών. Εάν θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για προμήθεια αγαθών, θα πρέπει να αφιερώσει 16 ώρες, ενώ κάτι παραπάνω από οκτώ ώρες απαιτούνται για μια σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ

Συνολικά, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις δημόσιες συμβάσεις, το διοικητικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις -εξαιτίας του υφιστάμενου δαιδαλώδους συστήματος δημοσίων συμβάσεων- ανέρχεται σε 393,13 εκατ. ευρώ. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται -άλλωστε είναι δύσκολο να υπολογισθεί- το κόστος της μη ανάπτυξης και της μη αύξησης της απασχόλησης από τη μη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δημοσίου πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.kathimerini.gr/778588/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-grafeiokratia-stis-dhmosies-symvaseis-kostizei-39313-ekat