Κρίσιμο 24ωρο για την αξιολόγηση - "Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις" αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Ενόχληση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις που έχουν προκαλέσει οι θεσμοί με τη στάση τους. Η ασυνεννοησία ΔΝΤ και Γερμανίας στο ζήτημα του χρέους, το χάσμα στα εργασιακά μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικάνων, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις των εκπροσώπων του Ταμείου, έχουν προκαλέσει την τετράμηνη καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο, προκειμένου να πετύχει απτά αποτελέσματα στο Eurogroup της Παρασκευής. Σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Έφη Αχτσιόγλου δίνουν τη μάχη της διαπραγμάτευσης, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει πως “σύντομα θα είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις”, κάτι που σημαίνει πως ίσως υπάρξει πρόοδος ακόμα και μέσα στη μέρα.

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να έχει επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η ελληνική πλευρά περιμένει σαφή στήριξη από την Κομισιόν. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές, που οι κυβερνώντες έχουν αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο Μαξίμου βλέπουν πως το κλίμα στην Ευρώπη σιγά σιγά αλλάζει, με τις φωνές που στηρίζουν την Ελλάδα να είναι πλέον και πολλές και ισχυρές. Χτες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο για σαφή πρόοδο των συνομιλιών: «Χτίζοντας στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες, οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις από τις έδρες τους προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Και όπως είναι φυσικό, μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, η αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θεωρείται υψίστης σημασίας.