Οι "αντάρτες" του ΣΥΡΙΖΑ - Πρέπει να ανησυχεί το Μαξίμου;

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, δημιουργήθηκε ένα “νέο εσωκομματικό αντιπολιτευτικό ρεύμα”, με κύριους εκφραστές το Νίκο Φίλη και την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η αλήθεια είναι πως ανέκαθεν στην Κουμουνδούρου ευημερούσε η πολυφωνία, ενώ η “αριστερή κριτική” που ασκούν οι 53+ δεν είναι κάτι καινούριο. Πιο αναλυτικά:

Νίκος Φίλης

Υπήρξε μια περίοδος που ο πρώην Υπουργός Παιδείας απολάμβανε ευρεία στήριξη από την Κουμουνδούρου. Η κόντρα του με την εκκλησία για τα θρησκευτικά, η πολιτική που άσκησε στο υπουργείο του και οι φήμες για την αποπομπή του “με εντολή Καμμένου” τον έκαναν ιδιαίτερα συμπαθή στην κομματική βάση. Άλλωστε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερος σε ψήφους. Η άρνησή του να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο και το έρισμα που έχει, του δίνει το άλλοθι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση κατά το δοκούν. Η στάση του τις τελευταίες μέρες, τον φέρνει πιο κοντά στην τάση των 53+, με κάποιους να τον θεωρούν ήδη μέλος της, αφού θεωρούν πως οι 53+ προσπαθούν να διευρύνουν την επιρροή τους.

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Όσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι Υπουργός Οικονομικών, η αντιπρόεδρος της Βουλής έχει “αναλάβει” την εκπροσώπηση της τάσης των 53+ στο πιο υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Σε προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή η Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε προτείνει τη ρήξη με τους θεσμούς αν δεν υπήρχε συμφωνία στα εργασιακά. Γενικά, η εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκεί δεν είναι κάτι καινούριο. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε αρχικά το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, κάτι που ίσως συνδέεται με την έντονη κριτική των 53+ στον νυν υπουργό, Γ. Μουζάλα.

Πάνος Σκουρλέτης – Θοδωρής Δρίτσας

Τα μέλη των 53+ θεωρούν πως ο νυν Υπουργός των Εσωτερικών είναι πολύ κοντά στις απόψεις τους. Η προσπάθεια του Π. Σκουρλέτη για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η στάση του στις Σκουριές τον έχουν κάνει ιδιαίτερα συμπαθή στην κομματική βάση. Επίσης, η αναδιάρθρωση του Καλλικράτη, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, έχει άκρως θετικό αντίκτυπο στην Κουμουνδούρου. Ο ίδιος ο υπουργός άσκησε “κριτική με το γάντι στην κυβέρνηση, αλλά με ενωτική διάθεση”, όπως μας αποκάλυψαν μέλη της Κ.Ε.

Από την άλλη, οι 53+ αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έκανε ο Θ. Δρίτσας για να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι του Πειραιά. Η εσωκομματική αντιπολιτευτική ρητορική του πρώην Υπουργού είναι διαρκής (αλλά ήπια), με αποτέλεσμα να μην προκαλεί σε κανέναν εντύπωση η υπογραφή του στο κείμενο των “13”. Άλλωστε, ο Θ. Δρίτσας αποτελεί ηγετικό στέλεχος των 53+.

Υπόλοιπα μέλη των 53+

«Έχουμε κάθε λόγο να βγούμε από τα γραφεία μας με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε πλατείες, να αξιοποιήσουμε τα ΜΜΕ. Λέμε καθαρά τι προτείνουν οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και τι λέμε εμείς. Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής» ανέφερε το συμπληρωματικό κείμενο της Πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο υπέγραψαν και οι Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πέτρος Καλκανδής, Κατερίνα Κνήτου, Παύλος Κλαυδιανός, Πάνος Λάμπρου, Μαρία Κανελλοπούλου και Ερμίνα Κυπριανίδου, στελέχη με σημαντική βαρύτητα και επιρροή στην Κουμουνδούρου. Το κείμενο είχε και την υπογραφή της Ιφιγένειας Καμτσίδου, η οποία δεν ανήκει στην τάση. Οι 53+ μέχρι στιγμής μετρούν 11 βουλευτές στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέκαθεν κόμμα που στήριζε το διάλογο και ανεχόταν την εσωκομματική διαφωνία. Στο Μαξίμου πιστεύουν πως η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (η οποία επετεύχθη με τεράστια πλειοψηφία) αποτελεί ηθικό άλλοθι για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως οι εσωτερικές ζυμώσεις, ο εσωκομματικός διάλογος και οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν προκαλούν ρήγματα στην ενότητα του κόμματος. Αντίθετα, ενισχύουν τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα πολλοί βουλευτές “η Κοινοβουλευτική ομάδα είναι πιο συμπαγής από ποτέ…”