Ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για τους δύο στρατιωτικούς & έντονη καταδίκη της Τουρκίας

Σαφή θέση στήριξης, τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως:
-Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
-Αποτυπώθηκε, επίσης, η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.
-Υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που μιλά για eu citizens όπου μπήκε το including 2 greek soldiers).
-Υπήρξε δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο τηςΤουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε να μην αναβληθεί η Συνάντηση της Βάρνας, αλλά οι Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.


Στη συζήτηση για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και μίλησε για την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Υπογράμμισε την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπισης του ζητήματος και ότι πρέπει να διατηρείται διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, από την πλευρά του, του μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του έλεγχου των εξοπλισμών.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.

Η απάντηση της Τουρκίας

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ καταδίκασε χθες τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της χώρας αυτής στη Μεσόγειο που συνδεόνται με διενέξεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.