«Βόμβα» από Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Σε δήλωση-βόμβα προχώρησε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφέροντας ότι “η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τουρκική βραχονησίδα”.

Ο Γιλντιρίμ σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, σε ομιλία του, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στις ενέργειες να προκληθεί ένταση:

«Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ (σ.σ. τα Ίμια) και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Πρόκειται για τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, η οποία διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Ο Γιλντιρίμ προφανώς αναφέρεται στο περιστατικό της 13ης Απριλίου που νεαροί Φουρνιώτες έφτασαν με φουσκωτό στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» και ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Αμέσως το θέμα έκανε τον γύρω των τουρκικών ΜΜΕ, καθώς η συγκεκριμένη βραχονησίδα είναι μεταξύ των 25 νησιών και 127 βραχονησίδων που αμφισβητούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Samos24, στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα

«Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία από τη βραχονησίδα», είπε με τη σειρά του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ζήτημα με την ελληνική σημαία, και πρόσθεσε «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε σε οποιοδήποτε σημείο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία», ενώ δήλωσε ότι «χωρίς να υπάρχει ένταση, μπορεί να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Επίσης αναφέρθηκε ξανά και στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χαλάσουμε τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου», ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι το ελληνικό σκάφος πήγε να εμβολίσει την τουρκική ακταιωρό στο περιστατικό που συνέβη πριν από λίγο καιρό στα Ίμια.

Νωρίτερα ο Γιλντιρίμ σε δήλωσε του ανέφερε ότι «η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τουρκική βραχονησίδα».

Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται περιστατικό στη βραχονησίδα – Προκλητική η δήλωση Γιλντιρίμ

«Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην πρώτη επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για το επεισόδιο που φέρεται να σημειώθηκε σε ελληνική βραχονησίδα.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», τόνισε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ο κ. Τζανακόπουλος.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», συμπλήρωσε.

«Η ενημέρωση είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα τέτοιο περιστατικό. Δεν έχω κάτι να προσθέσω», είπε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου.

Διαψεύδει το Πεντάγωνο οποιασδήποτε δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στο νησί «Μικρός Ανθρωποφάς»

Κατηγορηματικά διέψευδαν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου την καταγραφή οποιασδήποτε δραστηριότητας στο νησί Μικρός Ανθρωποφάς τις τελευταίες ώρες.

Επίσης εντυπωση προκαλεί η σιγή ασυρμάτου που τηρούν οι Λιμενικές Αρχές αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό κυρίως ως προς την πτυχή για το αν τελικά υψώθηκε ή όχι απ’ τους τρείς νεαρούς η σημαία στο συγκεκριμένο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ που από το πρωί έχει διατάξει έλεγχο σ΄ όλες τις νησίδες και βραχονησίδες της περιοχής, τίποτα απ΄ όσα λένε ο Γιλντιρίμ και ο Τσαβούσογλου δεν έχει συμβεί.

Δήμαρχος Φούρνων: Πήγα με σκάφος στην περιοχή, τα βρήκα όλα όπως ήταν

Ο δήμαρχος Φούρνων μιλώντας στον real fm, είπε ότι πήγε με σκάφος στην περιοχή και τα βρήκε όλα όπως ήταν.

Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού:

Δείτε τις φωτογραφίες που αναδημοσίευσε από το samos24 η τουρκική εφημερίδα Hurriyet: