Αποκάλυψη Κοντονή: Δύο Τούρκοι συνελήφθησαν στην Κυλλήνη

politisonline
Δημοσιεύθηκε Μάιος 07, 2018, 10:29 μμ
2 secs

Σε αποκαλύψεις προέβη σήμερα ο Σταύρος Κοντονής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνελήφθησαν δύο Τούρκοι στην Κυλλήνη, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αναφερόμενος στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δύο Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν στην Κυλλήνη, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την κράτηση τους μέχρι την απέλαση, γιατί δήλωσαν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, πριν από 2-3 ημέρες το διοικητικό πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση δύο Τούρκων πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης. Υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε ότι είναι το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησης.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Οταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στην δίκη των δύο Ελλήνων αξιωματικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας τους την έδρα του ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης, αντίστοιχο αίτημα μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο. Η Ελλάδα όμως είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψήφησε παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές. Αυτό το εκπέμπουμε ως μήνυμα, όχι μόνο στη γείτονα χώρα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα από την οποία περιμένουμε μία πιο σταθερή στάση για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ξέρουν γιατί κατηγορούνται».

Ακόμη, ο κ. Κοντονής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά τη λήξη της παράτασης του νόμου Παρασκευόπουλου, τον επόμενο Σεπτέμβριο, αυτός να συνεχίσει να ισχύει αν κριθεί αναγκαίο.

«Τον Σεπτέμβριο λήγει η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου. Θα εξετάσουμε εάν θα παραταθεί και θα έχουμε έτσι εκ νέου απολύσεις, υπό όρους, κρατουμένων. Πάντως, ο νόμος Παρασκευοπούλου έχει αλλάξει και από τον Ιανουάριο του 2017 έχουν μπει πολλοί περιορισμοί όσον αφορά την απόλυση κρατουμένων, υπάρχουν δηλαδή ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και όσον αφορά τα αδικήματα που εξαιρούνται και όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται».

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή ήταν η ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατική Συμπαράταξης Γιώργου Καρρά για την εγκληματικότητα και τις συνεχείς επιθέσεις ληστών, με την οποία ζητούσε να υπάρχει εξαίρεση από τον νόμο Παρασκευόπουλου των αδικημάτων που συνδυάζονται με πρόσβαση στον ιδιωτικό χώρο ενός πολίτη, είτε είναι κατοικία, είτε ένα κατάστημα.

Στ. Κοντονής: Θα εξετάσουμε παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου!

Το ενδεχόμενο νέας παράτασης του «νόμου Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Aπαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γεώργιου Καρρά, υπογράμμισε ότι θα εξεταστεί τόσο η παράταση του νόμου όσο και η εξαίρεση από τις ευεργετικές διατάξεις όσων έχουν διαπράξει το αδίκημα της παραβίασης ιδιωτικής κατοικίας, καταστημάτων κ.ά., όπως στην περίπτωση του άτυχου επιχειρηματία που δολοφονήθηκε από ληστές που εισέβαλαν στην οικεία του στην Κηφισιά.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου είχε να κάνει με την αποσυμφόρηση φυλακών και κατάσταση που τότε ήταν εκτός ορίων. Εκείνος ο νόμος ίσχυσε το 2015-16 και άλλαξε τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς βάλαμε αρκετούς περιορισμούς για την εφ’ όρων απόλυση» είπε αρχικά ο υπουργός, για να προσθέσει: «Βάλατε το ζήτημα των περαιτέρω περιορισμών, ώστε να μην μπορούν να απολύονται όσοι έχουν διαπράξει αδίκημα με παραβίαση κατοικιών, καταστημάτων κ.ά. Το εξετάζουμε και θα το δούμε μετά τον Σεπτέμβριο, που λήγει το μέτρο. Θα εξετάσουμε αν παραταθεί ο νόμος και αν αποφασίσουμε θετικά, θα εξετάσουμε κι αυτό το ζήτημα».

Πέραν αυτού, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων για την απέλαση του Τούρκου πολίτη που συνελήφθη για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίσει υποθέσεις. Αυτό το μήνυμα απευθύνεται τόσο στην Τουρκία όσο και στην διεθνή κοινότητα από την οποία περιμένουμε μια πιο σταθερή στάση για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, που ακόμα δεν γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι, πρόσφατα, ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε την απέλαση δύο Τούρκων πολιτών, αναστέλλοντας ωστόσο την κράτησή τους, καθώς δήλωσαν ότι έχουν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα.