Τσίπρας: Μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά απ’ το όνομα Μακεδονία

O Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συνάντησή τους οι δύο άνδρες έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, με τον Πρωθυπουργό να απαντά σε ερωτήσεις για πρόωρες εκλογές, για τις διαπραγματεύσεις αλλά και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός για το θέμα της ονομασίας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη. Έχουν γίνει βήματα μπροστά. Ακούω ορισμένους να λένε να μην παραδώσουμε. Εμείς εδώ επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι και όχι να παραδώσουμε. Εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους και όχι από εμάς. Οι βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα που λέγονται Μακεδονία. Και φέρουν ένα όνομα, το οποίο, χωρίς άλλον προσδιορισμό, παραπέμπει στον αρχαίο κόσμο και στην βαριά πολιτισμική κληρονομία της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που, βεβαίως, αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μια κρατική οντότητα που εδώ και 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μεγάλη νίκη».

Τι είπε για τις εκλογές

«Η θητεία της κυβέρνησής μας ολοκληρώνεται το 2019. Παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Εχουμε μπροστά μας άλλο ένα χρόνο για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας και να μπορούμε να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος να μην το ζήσω αυτό, να είμαι πρωθυπουργός μέχρι το τέλος. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Να είναι ξανά υποψήφιος ο Γιάννης Μπουτάρης”

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στον Γιάννη Μπουτάρη και του πρότεινε να είναι ξανά υποψήφιος υποψήφιος για τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “ο Γιάννης ο Μπουτάρης ανέλαβε τη δημαρχία μιας πόλης βουτηγμένης στη διαφθορά και τα χρέη και κατάφερε να έχει μια πόλη δημοκρατική, ανοικτή, που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της. Τον ενθάρρυνα να συνεχίσει και να μπει μπροστά στον αγώνα κάθε δημοκρατικού πολίτη”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και με νόημα τόνισε ότι “αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική αρχή. Ο φασισμός είναι ένας και δεν θα περάσει. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει παράδειγμα δημοκρατικής πόλης”.

Δείτε βίντεο: