Γερμανία: Κριτική σε βάρος Ελλάδας & Ιταλίας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις

politisonline
Δημοσιεύθηκε Δεκέμβριος 22, 2016, 7:35 μμ
3 secs

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πολιτικό κόστος της επίθεσης στο Βερολίνο για το κόμμα τους και εν μέρει να αξιοποιήσουν το θλιβερό γεγονός για να ταχθούν υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων αναφορικά με τη δημόσια ασφάλεια και το μεταναστευτικό, πολιτικοί όλων των γερμανικών κομμάτων έχουν επιδοθεί σε μπαράζ δηλώσεων. Σε αυτούς ανήκουν οπωσδήποτε οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές του CSU.

Παρά την κριτική που τους ασκείται από το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ότι θέτουν αιτήματα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αστυνομικές έρευνες, ηγετικά στελέχη του CSU ζητούν την παράταση του χρόνου κράτησης αλλοδαπών εν αναμονή απέλασης όπως και τη δημιουργία ειδικών ζωνών κοντά στα σύνορα για υπηκόους τρίτων κρατών μέχρι να ταυτοποιηθούν.

Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται όμως δημόσια και από ορισμένους πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών. Και τα δύο Χριστιανικά Κόμματα συμφωνούν όμως ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής ως ασφαλή κράτη έτσι ώστε να μην έχουν υπήκοοί τους δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία.

Έμμεσα κριτική σε Ιταλία και Ελλάδα

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ απορρίπτουν τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου – προς το παρόν τουλάχιστον – αφήνουν περιθώρια για ελιγμούς στο θέμα της ασφάλειας, εφόσον προηγουμένως έχει διαλευκανθεί η υπόθεση της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Σε ένα ζήτημα ωστόσο συμφωνούν οι Χριστιανοδημοκράτες με τουςΣοσιαλδημοκράτες: η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων ανάμεσα στα κράτη του Σένγκεν θα πρέπει να γίνεται με «μεγαλύτερη επιμέλεια».

Η κριτική αυτή φαίνεται να αφορά τόσο την Ιταλία, όπου ο Τυνήσιος καταζητούμενος είχε εκτίσει ποινή τεσσάρων χρόνων πριν έρθει στη Γερμανία όσο και την Ελλάδα, όπου ο Αφγανός ύποπτος για τη δολοφονία νεαρής γυναίκας στο Φράϊμπουργκ είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη.

Πηγή: Deutsche Welle