"Όχι" απ' τον εισαγγελέα στο αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας

Την απόρριψη του αιτήματος για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας πρότεινε ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, υποστηρίζοντας ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα παρόμοια αδικήματα.

Η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς να της αναγνωριστεί κάποια ελαφρυντικό, για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το αποδεικτικό στοιχείο που οδήγησε στη καταδίκη της είναι ένα μερικό αποτύπωμα, σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο είχε εντοπιστεί μαζί με άλλο «ορφανό» οπλισμό στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η διδακτορική διατριβή της 29χρονης Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη. Παραδέχθηκε ωστόσο πως βλάπτεται η ενασχόλησή της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της, όπως είπε.
Νωρίτερα, η 29χρονη είπε στους δικαστες του Πενταμελούς Εφετείου:
«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα προγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη».
Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο δεκαδες φίλοι και αλληλέγγυοι για να της συμπαρασταθούν.
Καθηγήτριές της στο Πανεπιστήμιο εκθείασαν στους δικαστές τις δυνατότητες της, αλλά και το ήθος και τον χαρακτήρα της.
«Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας δυόμισι χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ότι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα αμοίβεται πια, αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους» είπαν χαρακτηριστικά.
Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που έχει καταθέσει για λόγους υγείας και ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της Ηριάννας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.