Ο λύκος κάνει βόλτες στο Μέγαρο!

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιεύθηκε Δεκέμβριος 30, 2016, 4:26 μμ
45 secs

Ο λύκος κάνει βόλτες και καραδοκεί να πιάσει το πουλί που το κυνηγάει και η γάτα. Ήδη έφαγε την πάπια και δεν χόρτασε ακόμα. Ο Πέτρος όμως σκαρφίζεται ένα κόλπο για να περάσει τη θηλιά στον πεινασμένο λύκο και να τον παγιδέψει.

Όχι δεν είναι αλληγορία για τις πολιτικές διαδικασίες που ακολουθούν τα κόμματα για να πιάσουν τους πολίτες στον ύπνο και να τους περάσουν τα νέα μέτρα.

fullsizerender-1

Photo by Ifigenia T.

Είναι μια σκηνή από το πιο αγαπημένο και επιτυχημένο  συμφωνικό έργο για παιδικό ακροατήριο: ο Πέτρος και ο λύκος, το οποίο παρουσιάζει η Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 26-30 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά εκστασιάζονται. Είναι σημαντικό να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν υπάρχει ωραιότερο δώρο για τα Χριστούγεννα!!!

fullsizerender-3

Photo by Ifigenia T.

Πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον ένα μουσικό παραμύθι με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν και εξοικειώνονται με τα μουσικά όργανα αλλά και τους ήχους μιας συμφωνικής ορχήστρας. Τα βοηθάει να εξελίξουν το συναίσθημα και να ανοιχτούν σε άλλους δρόμους. Στο διάλειμμα οι μουσικοί τα ανέβασαν στη σκηνή και τα μικρά είδαν από κοντά παρτιτούρες και όργανα.

fullsizerender-4

Photo by Ifigenia T.

Από το 1936, όταν ο Προκόφιεφ το παρουσίασε στο κοινό με δικό του κείμενο  στην αίθουσα της Φιλαρμονικής της Μόσχας υπό την διεύθυνσή του,
είχε ήδη την εμπειρία και άλλων παιδικών κομματιών για πιάνο. Ο συνθέτης είχε επιστρέψει από μία μεγάλη περιπλάνηση σε χώρες της δύσης και επανασυνδέθηκε με τη ρομαντική παράδοση.

Είναι ένα διάσημο μουσικό παραμύθι, αφού το έχουν παρουσιάσει οι σπουδαιότερες ορχήστρες στον κόσμο, αλλά και σπουδαίοι αφηγητές όπως ο Ζακ Μπρελ και ο Δημήτρης Χορν στην Ελλάδα.

Αυτή την φορά στο ρόλο του αφηγητή είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα και αγαπήθηκε από τους μικρούς θεατές του έργου, όπως διαπιστώσαμε στα παρασκήνια. Επιστροφή στην αθωότητα.

fullsizerender-6

Photo by Ifigenia T.

Οι μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Ζενιώδη, που το έχει διευθύνει στο παρελθόν επί σειρά ετών, έδωσαν μια υπέροχη ερμηνεία για μια ακόμα φορά. Χειροκροτήθηκαν θερμά και μετά ήρθε η ώρα της ηθικής ανταμοιβής. Αυθόρμητα τα παιδιά έτρεξαν να αγκαλιάσουν τους συντελεστές και να πάρουν αυτόγραφα!!!

img_1200

Photo by Ifigenia T.

Στο τέλος της παράστασης κάποια τρύπωσαν στα παρασκήνια. Ο Ηλίας Σακαλάκ τους υποδέχτηκε με χιούμορ και χαρά. Τελικά δεν μπόρεσε να αρνηθεί στους μικρούς του φίλους ένα αυτόγραφο. Ήταν μια ωραία στιγμή για όλους όσους την έζησαν. Αυτό ήταν το ζητούμενο, να χαρούν τα παιδιά και να χαλαρώσουν οι γονείς που τα συνόδευαν.

fullsizerender-5

Photo by Ifigenia T.

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσουν μικροί και μεγάλοι στο χριστουγεννιάτικο αυτό παραμυθένιο ταξίδι στους ήχους και στα χρώματα, που έχει ετοιμάσει  η ορχήστρα, ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά τη συμφωνική μουσική. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται  οι περιπέτειες του ζωηρού και θαρραλέου Πέτρου και στο δεύτερο η Πρώτη συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον, έργο του σύγχρονου βρετανού συνθέτη Χέρμπερτ Τσάπελ, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

fullsizerender

Photo by Ifigenia T.

Σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 4.30μμ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με την κλασσική μουσική θα συναντηθούν οι εικόνες του σουηδού εικαστικού Daniel Egneus και της ελληνίδας σκηνοθέτιδας-animator Έφης Παππά, για να δούμε με χρώματα και ευφάνταστα σχήματα τις περιπέτειες των αγαπημένων ηρώων μας. Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Lykos Productions.

Είναι η τελευταία παράσταση. Χαρείτε την και με το καλό η Νέα Χρονιά!!!

Βιντεο απο YouTube https://youtu.be/7p_mld0FRaM

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος - Επικοινωνιολόγος M.Sc.

Προηγούμενο Άρθρο

Ανθρώπινες σχέσεις