Μια ανεκτίμητη έγχρωμη φωτογραφική συλλογή από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

politisonline
Δημοσιεύθηκε Απρίλιος 20, 2017, 6:57 μμ
4 secs

Σπάνια συλλογή από έγχρωμες φωτογραφίες, βγαλμένες κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έρχεται να δώσει μια μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας διάσταση με στιγμές από την εμπόλεμη καθημερινότητα.

Το φωτογραφικό υλικό που εμπεριέχει στιγμιότυπα από την Βοηθητική Πολεμική Αεροπορία Γυναικών και την προετοιμασία των αλεξίπτωτων για χρήση κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ευρώπη, μέχρι καρέ από Ιταλία και Τυνησία με στρατιώτες σε εκπαίδευση, ακόμα και αξιοθέατα από Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα αντικείμενο θαυμασμού σε πολλούς θαυμαστές της φωτογραφίας.

Αυτές αποκαλύπτουν τη ζωή στο εσωτερικό μέτωπο, με εικόνες βομβαρδισμένων κτιρίων και με στιγμιότυπα από παιδιά και τραυματίες να εκκενώνουν βομβαρδισμένα νοσοκομεία.

Ακόμα, υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μάχες στα μέτωπα, με σπάνια στιγμιότυπα ενός φλογοβόλου τανκ σε δράση, μαχητικών αεροπλάνων τύπου Mustang και Spitfire κατά την πτήση, καθώς και του κορυφαίου πιλότου της RAF, Διοικητή Πτέρυγας «Johnnie» Johnson, με τον σκύλο του, Σάλι.

Κανένα έγχρωμο φιλμ δεν παρασχέθηκε στους Βρετανούς αξιωματούχους φωτογράφους ώστε να καταγράψουν την απόβαση στη Νορμανδια.

Ωστόσο υπάρχουν όμως έγχρωμες φωτογραφίες των τελευταίων μηνών του πολέμου στην Ευρώπη, που περιλαμβάνουν τους εορτασμούς των Ολλανδών μετά την απελευθέρωση του Eindhoven και μια εικόνα των αυθόρμητων εορτασμών για τη Νίκη της Ευρώπης στο Whitehall, του κεντρικού Λονδίνου.

π3 π2 π4 π5 π6 π7 π8 π9 π10