Έφυγε από την ζωή ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας, σύζυγος της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’

politisonline
Δημοσιεύθηκε Φεβρουάριος 14, 2018, 2:08 μμ
3 secs

O Πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας, σύζυγος της Βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας Β, άφησε την τελευταία του πνοή χθες, σε ηλικία 83 ετών. Ο πρίγκιπας πέθανε στον ύπνο του, στο παλάτι Φρεντενσμποργκ.

Η οικογένειά του, η σύζυγος βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και τα παιδιά του, βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας και Πρίγκιπας Ιωακείμ της Δανίας, βρίσκονταν στο πλάι του. Ο διάδοχος Φρειδερίκος μάλιστα, διέκοψε το ταξίδι που έκανε στην Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του.

 

«Ο Πρίγκιπας Ερρίκος είχε μεταφερθεί από το νοσοκομείο στην κατοικία της οικογένειας βόρεια της Κοπεγχάγης την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ήθελε να περάσει εκεί τις τελευταίες στιγμές του» δήλωσε το βασιλικό παλάτι.

Ο γαλαζοαίματος είχε μεταφερθεί για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στις 28 Ιανουαρίου, ενώ ταξίδευε στην Αίγυπτο, όπου διαγνώστηκε με λοίμωξη των πνευμόνων. Τον μετέφεραν στην Κοπεγχάγη και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν έναν καλοήθη όγκο στον αριστερό του πνεύμονα, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβρη είχε βρεθεί ότι πάσχει από άνοια.

 

Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην πόλη Ταλένς της Γαλλίας. Είναι ο γιος του Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά (1907-1998) και της Ρενέ Ιβόν Ντουρσενό (1908-2001). Το θρήσκευμα της οικογένειάς του ήταν ο Ρωμαιοκαθολικισμός. Ο Ερρίκος πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ), όπου ο πατέρας του είχε επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Στο Ανόι επέστρεψε το 1950, αποφοιτώντας δύο χρόνια αργότερα από εκεί γαλλικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ 1952 και 1957 σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ενώ σπούδασε ταυτόχρονα Κινεζική και Βιετναμέζικη γλώσσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του Παρισιού. Έπειτα, φοίτησε το 1957 στο Χονγκ Κονγκ και το 1958 στη Σαϊγκόν.

Τα έτη 1959-1962 υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό. Αργότερα εντάχθηκε στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και εργάστηκε στην Γαλλική Πρεσβεία του Λονδίνου από το 1963 ως το 1967.

Ο Πρίγκιπας Ερρίκος έχει ως μητρική γλώσσα τα Γαλλικά και ως δεύτερη γλώσσα τα Δανικά. Μιλάει, επίσης, εύγλωτα Αγγλικά, Κινεζικά και Βιετναμέζικα.