Σταθάκης: Εντός Οκτωβρίου ο νέος νόμος για εξωδικαστική αναδιάρθρωση δανείων

politisonline
Δημοσιεύθηκε Οκτώβριος 04, 2016, 10:29 μμ
0 secs

Μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ο οποίος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.

Αυτό γνωστοποίησε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης η ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται με την αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, λύση και για το κλείσιμο μίας επιχείρησης «κι αυτό θα απελευθερώσει και τις τράπεζες διότι κάποιες εταιρείες θα διαγράφονται ως μη λειτουργούσες» είπε ο Υπουργός.

Ακόμη ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι ετοιμάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχέδιο νόμου που θα αφορά στο επάγγελμα του «διαχειριστή πτωχεύσεων».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην ΕΕ για την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, αλλά θα αναβαθμισθεί ο ρόλος της και ως προς τις εγγυοδοσίες, όσο και ως προς τις χρηματοδοτήσεις με την ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ στο ΕΤΕΑΝ.

Από το ΕΤΕΑΝ και τις συμφωνίες με τις διεθνείς τράπεζες, θα πέσουν στην αγορά 2,5 με 3 δισ. ετησίως ενώ επιπλέον είναι και η χρηματοδότηση που γίνεται μέσω ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου και 1 δισ. ευρώ αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου για μεγάλες επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ, είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Συγκεκριμένα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, μέσω ειδικά διαμορφωμένων προτύπων, που θα βρίσκει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει (πάντα ηλεκτρονικά) και θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει την περίπτωση του δανείου του, μέσω προτυποποιημένων μελετών βιωσιμότητας.

Αφού κατατεθεί η αίτηση για αναδιάρθρωση, θα την αναλαμβάνει ένας συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στο τραπέζι θα κάθονται και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των προμηθευτών, εφ΄ όσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ