Έρχεται διπλός πέλεκυς: Στις 6000 "κλειδώνει" το αφορολόγητο - Περικοπές στις συντάξεις

Σε ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, καθώς και για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, προχώρησαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, Εφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος αντίστοιχα, στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 6000 ευρώ, καθώς και ότι επίκειται “τσεκούρι” στις συντάξεις για περίπου 900.000 συνταξιούχους, από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Η ενημέρωση έγινε έπειτα από πρωτοβουλία και σχετικό αίτημα του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος έχει ζητήσει ανάλογη ενημέρωση και για την ΔΕΗ από τον Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος, εμφανίστηκαν κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι για «κλείσιμο» του SLA (staff level agreement) την ερχόμενη Παρασκευή και επικύρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 7 Απριλίου.

Το “μασάζ” στους βουλευτές περιείχε μια σειρά από “αγκάθια”, όπως το αφορολόγητο που θα μειωθεί στα 5.900 με 6.000 ευρώ, καθώς και το θέμα περικοπής των συντάξεων, όπου σύμφωνα με τους υπουργούς δίνεται αγώνας για να ισχύσουν από το 2020. Σημειώνεται πως το «τσεκούρι» στις συντάξεις θα αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους, από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος υπογράμμισαν πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ», ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Για το φλέγον ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επιβεβαιώθηκε από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και ότι μένουν μόνο λεπτομέρειες για τη ΔΕΗ.

Πλεονάσματα και “τσεκούρι” στις συντάξεις

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εκτίμησαν ότι θα συμφωνηθεί η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις,μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν από την έναρξη της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στις 22 Απριλίου.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Την αισιοδοξία πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με δάνειο, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας παράλληλα ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

Η συμφωνία για τη ΔΕΗ

Η συμφωνία για τα ενεργειακά, η οποία συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας, θα αφορά την ιδιωτικοποίηση του 30% ή του 40% της παραγωγής ενέργειας (δεν έχει οριστικοποιηθεί).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα πουληθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά θα πουληθούν δύο λιγνιτικά που λήγουν το 2020-2022 και μάλλον η “Μελίτη” που λήγει το 2030, δηλαδή εργοστάσια που θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό και επενδύσεις. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΕΛΠΕ, Περιφέρεια) αλλά και ότι το κείμενο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι γενικόλογο (θα έχει τον στόχο κ.λπ.). Η διαδικασία θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Τα αντίμετρα

Επιθυμόντας να απαλύνουν το αρχικό σοκ της Κ.Ο των ΑΝ.ΕΛ, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές ότι συζητιούνται και τα εξής αντίμετρα:

-Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
-Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ.
-Κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όπως είσοδος 120.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κοινωνικά κριτήρια, επιδόματα για τα παιδιά (ενδεχομένως και για το πρώτο και το δεύτερο).

«Σύννεφα» για την τελική επίτευξη συμφωνίας από τις Βρυξέλλες

Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν παραμένουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Βάσει πληροφοριών του “ΑΠΕ-ΜΠΕ” από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ-άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

“Stop” στα εργασιακά από το ΔΝΤ-«Ουδέν σχόλιο» λέει το Μαξίμου

Αμηχανία προκαλούν στην κυβέρνηση οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών ότι λίγο πριν το EWG το Ταμείο θέτει και πάλι όλα τα αιτήματα για τα εργασιακά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “iefimerida.gr”, το Μαξίμου απαντά «ουδέν σχόλιο», ωστόσο δεν μπαίνει στη διαδικασία και να τις διαψεύσει. Το μόνο που σχολιάζουν είναι η ανάγκη «να επανέλθει η ευρωπαική κανονικότητα στην αγορά εργασίας», ενώ όπως όλα δείχνουν η θέση τους δυσχεραίνεται με δεδομένο ότι πόνταραν στα εργασιακά ως «αντίδοτο» στα σκληρά μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Άλλωστε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το είχε ανάγει σε μείζον ζήτημα, διαμηνύοντας σε όλες τις πλευρές ότι υπάρχει η ανάγκη να επέλθει η ευρωπαική κανονικότητα στην αγορά εργασίας.