Βολές Σόιμπλε κατά ΔΝΤ: Πιο ρεαλιστικά τα στοιχεία της Αθήνας από τα δικά σας

politisonline
Δημοσιεύθηκε Απρίλιος 20, 2017, 8:11 μμ
2 secs

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκραντ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Ουάσιγκτον, έστρεψε τα «βέλη» του κατά του ΔΝΤ για τις λανθασμένες προβλέψεις που έχει κάνει για την ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Σόιμπλε, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ξεπέρασμα της κρίσης, έριξε το «γάντι» στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις της Ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές.

«Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Επικρατεί η αίσθηση ότι η αναφορά του σε οικονομολόγους αφορά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσε στενές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Η επιμονή του κ. Τόμσεν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “τραυμάτισε” τις σχέσεις τους, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά: “Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές”.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΛΙΠΣΚΙ, ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ:

– Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα; Ναι. Ναι, είμαι.

– Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά; … (γέλια) Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οιικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε). Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν.

– Ας το ελπίσουμε.