Χρωστάς ΕΝΦΙΑ; Ξέχνα την επιστροφή φόρου! - Το νέο κόλπο του υπ. Οικονομικών

Με μία νέα… μέθοδο, το υπουργείο Οικονομικών φροντίζει ώστε να μην αδειάσουν κι άλλο τα ταμεία του με τις επιστροφές φόρου στους φορολογούμενους που τις δικαιούνται.
Έτσι περί τις 600.000 φορολογουμένοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου αλλά έχουν ακίνητη περιουσία, ξεχνάν δια παντός τα χρήματα που περιμένουν αφού θα συμψηφιστούν με τον ΕΝΦΙΑ.

Τυχεροί ήταν όσοι κατάφεραν μέχρι τώρα να πάρουν την επιστροφή φόρου – περίπου 386.032 φορολογούμενοι που έλαβαν απ’ τα κρατικά ταμεία 123,5 εκατ. ευρώ. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την έναρξη της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει προχωρήσει σε τρεις πληρωμές επιστροφής φόρων, αλλά δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη, πριν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Αυγούστου.

Απ’ την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το κράτος ευελπιστεί να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βγει εκτός προϋπολογισμού.

Έτσι όσοι από τους περίπου 600.000 φορολογουμένους που θα έπρεπε να λάβουν επιστροφή, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία, θεωρούνται πλέον συμμέτοχοι στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ και θα υποστούν συμψηφισμό αναγκαστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο συμψηφισμός βάσει του νόμου μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα με πράξη του προϊσταμένου της εφορίας εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη. Σε συμψηφισμό υπόκεινται με βάση το νόμο οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά καθώς και οι παραγεγραμμένες οφειλές οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.