Πρόβλεψη σοκ: Από το 2029 θα δούμε τα εισοδήματα να επανέρχονται στα επίπεδα του 2009

Μία άκρως εφιαλτική πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία, έκανε ο καθηγητής Οικονομικών Παναγιώτης Πετράκης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα πρέπει να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια γεμάτα αιματηρές θυσίες από τους Έλληνες μέχρι να γυρίσει σελίδα η χώρα. Και τότε, τα πράγματα απλά θα επιστρέψουν στα δεδομένα του 2009.

Ο κ. Πετράκης, συμπαρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον Προϋπολογισμό, εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα κι εφόσον πάνε όλα καλά, θα πρέπει να φτάσουμε στο 2029 προκειμένου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2009!

Όσον αφορά όμως το διαθέσιμο εισόδημα- ό,τι θα έχει απομείνει από την αφαίρεση φόρων και εισφορών- τότε οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερη υπομονή, αφού θα χρειαστεί να μπούμε στη δεκαετία του 2030!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στο 94% του μέσου κοινοτικού όρου, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Ένα χρόνο αργότερα, είχαμε χάσει 9 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, το 2011 άλλες 10 μονάδες, ενώ το 2016- που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- βρισκόμαστε στο 67% του κοινοτικού μέσου όρου, δηλαδή πίσω από τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, ακόμα και την Εσθονία, που ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από εμάς πριν από μια δεκαετία.
Στην εκδήλωση τέθηκε και το ερώτημα, πόσο γρήγορα μπορεί να φτάσει στις τσέπες των πολιτών η περιβόητη «ανάκαμψη» ήτοι αν η ευημερία των αριθμών θα μεταφραστεί και σε ευημερία των πολιτών. Δυστυχώς το ερώτημα έμεινε ουσιαστικά αναπάντητο.
Το γενικώς αρνητικό κλίμα στη χώρα, προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ σύμφωνα με τα οποία έχουμε μείωση της ανεργίας, που όμως οφείλεται στην «έκρηξη» των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Δηλαδή στη μερική κι εκ περιτροπής εργασία, η οποία είναι και κακοπληρωμένη.

Την ίδια ώρα, από την ΑΑΔΕ έχουμε σταθερά κάθε μήνα αύξηση πάνω από 1 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στο «πηγάδι» των χρεών προς τις εφορίες, που άγγιξαν τα 100 δις ευρώ δηλαδή το 56% του ΑΕΠ.