Παρουσίαση: «Αναζητώντας πρότυπο Δημοκρατίας για το σήμερα», του Θεόδωρου Στάθη

politisonline
Δημοσιεύθηκε Μάρτιος 14, 2018, 6:54 μμ
5 secs

Τα Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης» και οι Εκδόσεις «Κάκτος» παρουσιάζουν το βιβλίο του πρώην υπουργού Θεόδωρου Στάθη «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» .

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο «Ευριπίδη» στη Στοά Ανδρέα Παπανδρέου, την Πέμπτη 15 ΜΑΡΤΊΟΥ, ώρα 19:00.

Θα μιλήσουν οι:

Άννα Καραμάνου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, πρώην ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Νάντια Γιαννακοπούλου, δικηγόρος, αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,

Παντελής Οικονόμου, πρώην υπουργός.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

 

Ο Θεόδωρος Στάθης γεννήθηκε το 1937 στην Κοιλάδα Λάρισας. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Βιέννης, και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας Θετικών Επιστημών στον τομέα της Βιοφυσικής.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στα πανεπιστήμια Columbia και Manhattan College στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα. Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτης καθηγητής, στο Τμήμα Διπλωματικών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με αντικείμενα διδασκαλίας την Αμυντική Πολιτική και Εθνική Ασφάλεια, Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνή Θέματα Ασφάλειας και Συνεργασίας.

Υπήρξε γραμματέας της Παναμερικανικής Επιτροπής για την Αυτοδιάθεση της Κύπρου (1963 – 1967), πρόεδρος της αμερικανικής Αντιδικτατορικής Επιτροπής για την Δημοκρατία και την Ελευθερία στην Ελλάδα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ διετέλεσε μέλος και αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, υπεύθυνος του τομέα Ασφάλειας και Συνεργασίας.

Ήταν βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ από το 1981 ως το 1990, από το 1993 ως το 1996, και από το 1997 ως το 2000 (το 1997 αντικατέστησε το Νίκο Φλώρο, του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε).

Στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Απρίλιο του 1986 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1987, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού από τον Ιούνιο του 1988 μέχρι τον Μάρτιο του 1989, και υπουργός Γεωργίας από τον Σεπτέμβριο του 1995 μέχρι τον Ιανουάριο του 1996. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η θητεία του συνέπεσε με την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου 1987, την οποία χειρίστηκε μαζί με τον υπουργό Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών.

 

Πηγή: Βικιπαίδεια