A Blow, Sort Of

Την έγκριση του Βρετανικού κοινοβουλίου θα χρειαστεί τελικά η κυβέρνηση της Theresa May για να ενεργοποιήσει το περίφημο Άρθρο 50 που θα σημάνει την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία πάρθηκε με πλειοψηφία οκτώ έναντι τριών.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την απογοήτευσή της, δηλώνει όμως “υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση”, ενώ δεσμεύεται να κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης. Μπορεί η εξέλιξη αυτή να συνιστά ήττα για την Theresa May, στην πράξη όμως οι πιθανότητες να αποφευχθεί το Brexit μέσα από μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Δεν είναι πολλοί αυτοί που είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο του να αντιταχθούν “στη βούληση του λάου”, όπως εκφράστηκε μέσα από ένα δημοψήφισμα, όσο οριακό κι αν ήταν το αποτέλεσμά του. Τέλος, μη ξεχνάμε ότι η Theresa May είχε ήδη δηλώσει πως θα επιδιώξει την έγκριση της τελικής συμφωνίας για το Brexit από το κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από την απόφαση του Δικαστηρίου.