The Sultan & The Chancellor

Στην Άγκυρα για 9η φορά κατά τη διάρκεια της θητείας της μεταβαίνει σήμερα η Angela Merkel. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Κι αν αναρωτιέστε τι μήνυμα στέλνει στον υπόλοιπο κόσμο η σημαντικότερη ηγέτης της Ευρώπης με την επίσκεψή της αυτή, σε σχέση με τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Recep Tayyip Erdogan, δεν είστε οι μόνοι. Λίγο πριν το τουρκικό δημοψήφισμα με το οποίο ολοκληρώνεται η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του Erdogan, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η επίσκεψη της Merkel προσδίδει έναν μανδύα νομιμοποίησης σε μια σειρά από αντιδημοκρατικές πρακτικές του Τούρκου ηγέτη.

Το γιατί η Αngela Merkel έκρινε αναγκαίο να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς, πρόκειται άλλωστε για το θέμα που θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση: τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό. Το τελευταίο που επιθυμεί αυτή τη στιγμή η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία προετοιμάζεται για εκλογές, είναι αναζωπύρωση της κρίσης με την αποχώρηση της Άγκυρας από τη συμφωνία. Έτσι ο Erdogan “κερδίζει το γύρο” και δεν αποκλείεται να εκφράσει και τη δυσφορία του για μια σειρά από άλλα ζητήματα, από την υποτιθέμενη ανοχή του Βερολίνου στους Κούρδους, έως την έκδοση των 40 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Έτσι δυστυχώς γίνεται όταν κανείς σπρώχνει προβλήματα συστηματικά κάτω από το χαλί.Πέφτει κάποια στιγμή στην ανάγκη αυταρχικών και προβληματικών ηγετών.