Front & Center

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, η υποψηφιότητα του Martin Schulz για την καγκελαρία μοιάζει να αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων εν όψει των γερμανικών εκλογών, με το ενδεχόμενο ήττας της Angela Merkel να είναι πλέον μια πραγματική πιθανότητα. Πώς θα επηρεάσει άραγε τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση μια στενή κούρσα μεταξύ των δύο πρωτοπόρων το επόμενο διάστημα;

Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επιδείξει χαρακτηριστική αδυναμία να αντιληφθούν ποια είναι τα εσωτερικά πολιτικά κίνητρα των Ευρωπαίων εταίρων μας: έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε μόνο το δικό μας εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και να ξεχνάμε ότι και αυτοί που έχουμε απέναντί μας υπόκεινται σε εκλογικά σώματα τα οποία επιθυμούν να ικανοποιήσουν. Η αδυναμία αυτή είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ στην παρούσα συγκυρία: αν λόγου χάρη η Merkel είχε ανέκαθεν στο πίσω μέρος του μυαλού της το αντίκτυπο που θα έχει μια συμφωνία με την Ελλάδα στο εκλογικό της σώμα, τώρα η σκέψη αυτή έρχεται “front and center”.

Μια στενή κούρσα σημαίνει ότι η Angela Merkel δεν αποκλείεται να πάρει ρίσκα που δεν θα έπαιρνε υπό άλλες συνθήκες για να εξασφαλίσει το προβάδισμά της, ρίσκα που μπορεί να αφορούν και την Ελλάδα. Στη γενικότερη αβεβαιότητα συντελεί χωρίς αμφιβολία και το γεγονός ότι δεν μπορούμε στη φάση αυτή να ποντάρουμε σε μια Αμερική που θα ασκήσει επιρροή υπέρ μας – οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Donald Trump και Angela Merkel (αν όχι Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα), μοιάζει να είναι κλειστοί για την ώρα.