A Day Without A Woman

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα – μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, αλλά και το δρόμο που απομένει να διανύσουμε, τόσο σε πρακτικά ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν οι μισθολογικές ανισότητες που παραμένουν, όσο και σε θέματα αντιλήψεων. Κι αν κανείς θεωρεί το ζήτημα passé, δεν έχει παρά να στρέψει το βλέμμα του στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μόλις λίγες μέρες πριν, Πολωνός συντηρητικός ευρωβουλευτής εξηγούσε: “φυσικά οι γυναίκες οφείλουν να κερδίζουν λιγότερα από τους άντρες, αφού είναι πιο αδύναμες, πιο μικρές, λιγότερο έξυπνες”.

Στην Αμερική διοργανώνεται σήμερα μια κίνηση με τίτλο A Day Without A Woman – οι γυναίκες καλούνται να απέχουν από την εργασία τους, να αποφύγουν τα ψώνια και να φορέσουν κόκκινα, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η τεράστια αξία που προσθέτουν καθημερινά στην οικονομία και στην κοινωνία. Η πρωτοβουλία είναι σίγουρα αξιέπαινη, έχει δεχθεί όμως κριτική για ελιτισμό, καθώς δεν έχουν δυστυχώς όλες οι γυναίκες τη δυνατότητα να λείψουν από τη δουλειά τους για μια μέρα χωρίς αυτό να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με αφορμή τη σημερινή μέρα είναι η καμπάνια #EmbraceAmbition της Tory Burch, η οποία καλεί άντρες και γυναίκες να αλλάξουν τις αντιλήψεις τους, αφαιρώντας το στίγμα από τη λέξη “φιλοδοξία”, μια λέξη που προκαλεί δυστυχώς ακόμα διαφορετικούς συνειρμούς όταν αφορά γυναίκα και όταν αφορά άντρα. Δείτε το βίντεο της καμπάνιας, την οποία στηρίζουν αρκετές γνώριμες φυσιογνωμίες, εδώ.