Στο Hall of Fame ο Νίκος Γκάλης - Κορυφαία διάκριση για την χώρα μας

Τεράστια τιμή για το Νίκο Γκάλη και το ελληνικό μπάσκετ καθώς το NBA τον επέλεξε για να μπει στο Hall of Fame του αθλήματος το 2017. Η επιλογή του αποτελεί και μια προσωπική δικαίωση καθώς το 2013 είχε προτιμηθεί ο Οσκάρ Σμιντ.

Το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame (φέρει το όνομα του ανθρώπου που “δημιούργησε” το μπάσκετ) επιλέγει κάθε χρόνο παίκτες και προπονητές, που άφησαν το στίγμα τους στο άθλημα και είναι το μόνο, που στις λίστες του περιλαμβάνει και μη Αμερικανούς αθλητές. Ο Νίκος Γκάλης θα μπει πλέον στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ δίπλα σε όλους τους μεγάλους, σε μια τελετή που θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017 στην Μασσαχουσέτη, έδρα του Μουσείου.

Αυτή είναι η 2η φορά, που ήταν υποψήφιος, καθώς το 2013 είχε επιλεγεί ο τεράστιος Βραζιλιάνος Οσκάρ Σμιντ: η παρουσία του στους Παναμερικανικούς Αγώνες με την εθνική Βραζιλίας ήταν το πλεονέκτημα έναντι του “γκάνγκστερ”, που δεν είχε παίξει παρά στο κολλεγιακό πρωτάθλημα.

Έγινε έτσι μόλις ο 6ος μη Αμερικανός, που δεν έχει αγωνιστεί στο NBA και θα μπει στο Hall Of Fame (Σεργκέι Μπέλοφ (1992), Κρέσιμιρ Τσόσιτς(1996), Ντίνο Μενεγκίν (2003), Ντράζεν Νταλίμπαγκιτς (2004) και Όσκαρ Σμιντ (2013) οι προηγούμενοι). Ντράζεν Πέτροβιτς (2002), Άρβιντας Σαμπόνις (2011), Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (2014) και Γιάο Μινγκ (2016) έχουν αγωνιστεί στο NBA. Το Seton Hall, το κολλέγιο που έπαιξε ο Νίκος Γκάλης του έκανε μεγάλο αφιέρωμα πάντως, μόλις έγινε γνωστή η είδηση.

Μαζί με τον Γκάλη θα μπουν στο Hall of Fame ο Tracy McGrady, ο προπονητής του Πανεπιστημίου Kansas Bill Self, η Rebecca Lobo (μία από τις κορυφαίες μπασκετμπολίστριες όλων των εποχών), η προπονήτρια Muffet McGraw, o coach Λυκείων Robert Hughes, o πρώην παίκτης και ιδιοκτήτης των Harlem Globetrotters Mannie Jackson, o Tom Jernstedt (ο άνθρωπος που δημιούργησε τα Final 4 του NCAA), ο Jerry Krause, ο άνθρωπος που έφτιαξε τη δυναστεία των Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν και o George McGinnis (θρύλος του ABA και πρώην παίκτης του ΝΒΑ.