Ο χάρτης της EuroLeague 2018/19 και τα δύο τελευταία εισιτήρια

Μπήκαμε στον Ιούνιο και πλέον γνωρίζουμε τις 14 από τις 16 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην EuroLeague της σεζόν 2018/19. Δύο είναι οι θέσεις που παραμένουν ανοιχτές, η μία αφορά την VTB League και η άλλη την Bundesliga.

Συγκεκριμένα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει εξασφαλισμένη θέση από την VTB League. Αν κερδίσει την Ζενίτ στον ημιτελικό του Final Four, τότε ο νικητής του ζευγαριού Χίμκι – Ούνικς Καζάν δεν θα προκριθεί απλά στον Τελικό, αλλά θα πάρει και το εισιτήριο για την EuroLeague της ερχόμενης περιόδου. Αν, όμως, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ηττηθεί από εκείνη της Αγίας Πετρούπολης, τότε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση θα συμμετάσχει ο νικητής της VTB League που θα είναι είτε η Ζενίτ, είτε μία εκ των Χίμκι – Ούνικς Καζάν.

Από εκεί και πέρα, ανοιχτή είναι και η θέση της Γερμανίας. Η Μπάμπεργκ απέτυχε να φτάσει στους Τελικούς της Bundesliga, εκεί όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η Μπάγερν Μονάχου και η Άλμπα Βερολίνου. Όποια καταφέρει να πάρει τον τίτλο, θα βρεθεί αυτόματα στην EuroLeague 2018/19.

Η κατάσταση έχει, λοιπόν, ως εξής:

ΕΛΛΑΔΑ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αναντολού Εφές – Φενέρμπαχτσε – Νταρουσάφακα (κάτοχος του EuroCup)

ΙΤΑΛΙΑ: Αρμάνι Μιλάνο

VTB LEAGUE: ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μία εκ των Ζενίτ – Χίμκι – Ούνικς

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μπαρτσελόνα – Μπασκόνια – Ρεάλ Μαδρίτης – Γκραν Κανάρια

ΙΣΡΑΗΛ: Μακάμπι Τελ Αβίβ

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ζάλγκιρις Κάουνας

ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ: Μπουντούτσνοστ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άλμπα Βερολίνου ή Μπάγερν Μονάχου

Εγγυημένα συμβόλαια έχουν οι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αναντολού Εφές, Φενέρμπαχτσε, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζάλγκιρις Κάουνας.

Από εκεί και πέρα, οι παράγοντες της EuroLeague προετοιμάζονται και για την περίοδο 2019/20, καθώς τότε θα υπάρξει το expansion που θα δώσει το δικαίωμα σε δύο ακόμη ομάδες να μπουν στην “αγκαλιά” της. Ο στόχος του Ζόρντι Μπερτομέου είναι να δοθούν οι δύο θέσεις στην Μπάγερν Μονάχου (εκτός και αν την έχει κερδίσει μέσω της Bundesliga) και την Βιλερμπάν, καθώς ο εκτελεστικός διευθυντής θέλει να βάλει ακόμη πιο δυνατά στο παιχνίδι την γαλλική και την γερμανική αγορά.

Επόμενος στόχος του, είναι οι 20 ομάδες και η βρετανική αγορά, κάτι που όμως δεν αποτελεί και προτεραιότητά του στην παρούσα φάση. Θα πρέπει, τέλος, να μπει ένας αστερίσκος δίπλα στο όνομα του Παναθηναϊκού, καθώς η ιδιοκτησία της ΚΑΕ έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη κι αυτό της αποχώρησης από τη διοργάνωση. Ευχή όλων είναι να βρεθεί λύση ανάμεσα στον Μπερτομέου και τον Γιαννακόπουλο, ώστε οι πράσινοι να μείνουν στην elite της Ευρώπης.

Sport24