Κυθνέικη φιλοξενία...

του Κλέαρχου Παπαγεωργίου

__________ (3) Μόλις τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κύθνος αποτελεί έναν εύκολο και σύντομο προορισμό για όσους Αθηναίους επιθυμούν διακοπές χωρίς ταλαιπωρία. Σημαντικό ρόλο παίζει το που θα μείνεις και νομίζω πως εμείς κάναμε τη σωστή επιλογή. Το νησί έχει πολλές και ωραίες παραλίες, όπως η Απόκρουση, η Επισκοπή, η Αγία Ειρήνη, η μαγευτική Κολώνα κ.ά. Για φαγητό επιλέξαμε το εστιατόριο «Μεσσαριά» στη χώρα για κρεατικά, το εστιατόριο «Άρια» στην Αγία Ειρήνη για ψάρι και θαλασσινά – όπου παρεμπιπτόντως εκεί έγινε και το τραπέζι του γάμου της παρουσιάστριας Δέσποινας Καμπούρη – αλλά και σουβλάκι στο «Πάνω στην ώρα» στη χώρα.

__________ (4) Περπατώντας στα σοκάκια ανακαλύψαμε πολλές μικρές εκκλησίες, σπίτια με γλάστρες με βασιλικό, μαγαζιά με λουκουμάδες, βάφλες και κρέπες και ωραία μπαράκια. Φέτος τον Ιούλιο έγιναν μάλιστα και τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου στη χώρα της Κύθνου, όπου κανείς μπορεί να δει τον παραδοσιακό χτιστό ξυλόφουρνο και τα παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη, το νυφικό κρεβάτι με από κάτω χώρο για τις βαλίτσες, το σαλόνι με το τραπέζι και πάνω σε αυτό πιατάκια με αμύγδαλα για να καλωσορίσουν το νιόπαντρο ζευγάρι!

__________ (5) Επίσης, επισκεφθήκαμε και το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Δρυοπίδα, όπου δοκιμάσαμε γκουρμέ πιάτα στο εστιατόριο «Χάρτινο καράβι» πλάι στην εκκλησία και τις όμορφες βουκαμβίλιες. Δεν μπορούσαμε να φύγουμε από το νησί χωρίς να πάρουμε κυθνέικο θυμαρίσιο μέλι για το οποίο φημίζεται το νησί, αλλά και αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο «Τραταμέντο». Να σας τρατάρουμε ένα αμυγδαλωτό;