Ένας τσολιάς στη Μονμάρτη

του Κλέαρχου Παπαγεωργίου

parisAthens Πώς θα σας φαινόταν ένας τσολιάς να βρίσκεται στη Μονομάρτη της Γαλλίας; Ή πώς θα σας ακουγόταν μία παράκληση στα γαλλικά για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα; Αυτά και άλλα πολλά τέτοια ευφάνταστα και τολμηρά προκύπτουν μέσα από την κοινή έκθεση του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη Ντιντιέ Μαρτέν και του επίσης σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη Αντώνη Ρουσοχατζάκη, με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα», που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Gallery Genesis.

Ο πίνακας «Ένας τσολιάς στη Μονμάρτη» (Un Envoze a Paris) από ακρυλικό, δείχνει έναν τσολιά να ανεβαίνει κάποια σκολιά στη Μονμάρτη, τοποθεσία η οποία μας παραπέμπει στη δική μας Πλάκα. Το εφέ του έργου (τιμή: 11.000 ευρώ) είναι ουσιαστικά η ψευδαίσθηση μεταξύ Πλάκας και Μονμάρτης. Ο πίνακας «Προσευχή» (Priere) από ακρυλικό και μαρκαδόρο (15.000 ευρώ) εκφράζει την επιτακτική ανάγκη τα μάρμαρα να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους, εκεί όπου ανήκουν. Το έργο θίγει με τολμηρή και σύγχρονη διάθεση (η τοποθέτηση των μαρμάρων παραπέμπει σε ανθρώπινα γεννητικά όργανα) ένα σημαντικό για τη χώρα μας θέμα που συζητείται εδώ και χρόνια. Ας σημειωθεί ότι marble, εκτός από μάρμαρο, στη γλώσσα του 19ου αιώνα, σημαίνει τα γεννητικά όργανα.

Είναι γεγονός πως στα χρόνια της κρίσης έγιναν πολλές διαδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στο Παρίσι. Ο πίνακας «Daft Punk vs Police» από ακρυλικό και μαρκαδόρο (6.000 ευρώ) απεικονίζει τις δυνάμεις των ΜΑΤ να συνευρίσκονται με τους διαδηλωτές, όπως συμβαίνει σε κάθε διαδήλωση. Το έργο αποτελεί μία διπλοτυπία, αφού στο τέλος όλα, όλοι γίνονται μία επανάσταση. Τα έργα «Γυμνό ζειμπέκικο» (Solo Dance) από ακρυλικό (6.000 ευρώ) και «Μόλις αγόρασα ένα νησάκι τζάμπα!» (Je viens d’ acheter une ile pas cher) από ακρυλικό (1.500 ευρώ), όπως είναι τοποθετημένα στο χώρο, μπορούμε να πούμε ότι διαμορφώνουν ένα τρίπτυχο, καθώς κάνουν ένα αιχμηρό σχόλιο για το σοβαρό και λυπηρό ζήτημα του ξεπουλήματος μιας χώρας και συγκεκριμένα της Ελλάδας. Τα χέρια του γυμνού σώματος, του γυμνού χορευτή αντικαθίστανται από δύο βραχονησίδες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στον πίνακα «Μεγάλο πάθος: Αυτοί οι δύο δεν γνωρίστηκαν στο Ίντερνετ» (A la follie: ce si n’ est pas un amour internet). Στον πίνακα, βλέπουμε ένα ερωτευμένο ζευγάρι, το οποίο προφανώς δεν γνωρίστηκε μέσω του διαδικτύου. Εδώ, οι καλλιτέχνες κάνουν μία σαφή αναφορά στην μεγάλη επιρροή που ασκεί το ίντερνετ στις μέρες μας, καθότι πια, εκτός από μηχανή αναζήτησης πληροφοριών, αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο για εύρεση σχέσεων, είτε φιλικών είτε ερωτικών, κυρίως μέσω του facebook.

Όπως διαπιτώσατε, η έκθεση είναι άκρως επίκαιρη και αξίζει να τη δείτε. Για ακόμη μία φορά η Gallery Genesis μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Info:

«Παρίσι – Αθήνα», Gallery Genesis Fine Art, Χάρητος 35, Κολωνάκι, τηλ: 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com. Διάρκεια έκθεσης: έως τις 18 Οκτωβρίου 2014.