Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο δυστυχία, είναι και ευκαιρία ζωής

Η κατάθλιψη μοιάζει πολλές φορές με την Λερναία Ύδρα, έχει πολλά κεφάλια και πολλές μορφές: Εμφανίζεται συχνά σαν δυσανεξία, πλάκωμα στο στήθος, απελπισία, υπερβολική απαισιοδοξία και έλλειψη νοήματος, κάθε μέρα, τις περισσότερες ώρες και μέρες.

Όπως μας πληροφορεί η κ. Νίκη Μαρκόγιαννη, νευρολόγος, ψυχίατρος με εξειδίκευση σε ψυχοσωματικά προβλήματα & στη θεραπεία οικογένειας, μπορεί να εμφανιστεί σαν εκνευρισμός, σαν ευερεθιστότητα, ακόμα και σαν θυμός. Μπορεί ο άνθρωπος να θυμώνει πολύ με την ζωή ή με τον εαυτό, με τους γύρω που δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις, ώστε να έχει χώρο, χρόνο και ανάσα όταν να ξαναβρεί τις δυνάμεις του.
Μπορεί να εμφανιστεί με σωματικά συμπτώματα και να μην συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος το δυσάρεστο συναίσθημα. Οι ψυχοσωματικές αρρώστιες βασανίζουν πολλούς ανθρώπους και δεν γιατρεύονται, αν δεν αντιμετωπιστεί η υποβόσκουσα κατάθλιψη.
Μπορεί να εμφανιστεί σαν μειωμένο ενδιαφέρον για ό,τι παλιά είχε σημασία για τον άνθρωπο ή σαν αδυναμία χαράς και ευχαρίστησης.
Μπορεί να αλλάξει η όρεξη για φαγητό να εμφανιστεί σαν ανορεξία ή υπερφαγία ή συνεχόμενες αυξομειώσεις της όρεξης για φαγητό.
Μπορεί οι ίδιες αλλαγές να εμφανιστούν στην διάθεση για έρωτα. Μπορεί να ψάξει κάποιος για λύση στην κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ ή άλλων ουσιών, μπορεί να εμφανιστεί με αϋπνία ή διαρκή υπνηλία και ακαταμάχητη ανάγκη για ύπνο.
Η αδυναμία, η έλλειψη ενέργειας η συνεχόμενη κούραση η επιβράδυνση της αντίληψης και των αντιδράσεων σε ερεθίσματα μαζί με την δυσάρεστη διάθεση, οδηγούν σε αίσθηση προσωπικής απαξίωσης, βασανιστικές, υπερβολικές ενοχές (που μπορεί και να ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής, να οδηγούν σε μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και προσοχής σε αναποφασιστικότητα που γίνεται καθημερινή, ακόμα και για μικρά πράγματα, αίσθηση απόλυτης αδυναμίας και αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα.
Σε κάθε άνθρωπο μπορεί να εμφανίζεται άλλος συνδυασμός συμπτωμάτων σε διαφορετική βαρύτητα.

Όπως επισημαίνει η κ. Μαρκάκη αν έχουμε γύρω μας ανθρώπους που βλέπουμε να εμφανίζουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα με σταθερότητα στο χρόνο τότε πρέπει να τους νοιαστούμε και να τους πείσουμε να συμβουλευτούν ειδικό γιατρό γιατί πρέπει να αποκλειστούν παθήσεις που εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα (πχ. Υποθυρεοειδισμός). Η κατάθλιψη είναι συχνά αβάσταχτη, μα όταν παρουσιαστεί αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία να αναδιοργανώσουμε τον εαυτό μας, να επανατοποθετηθούμε απέναντι στην ύπαρξη μας και στη ζωή με μεγαλύτερο σεβασμό . Είναι ευκαιρία, εκεί στον πάτο της δυστυχίας να καταλάβουμε ποιες επιθυμίες, ποιες προσκολλήσεις, ποιες άκαμπτες δυσλειτουργικές απόψεις μας “έσπασαν ” και να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε απ’ όλα αυτά που κολλημένα στο κεφάλι μας ελέγχουν την ζωή μας και μας οδηγούν στη διάλυση. Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο δυστυχία, είναι και ευκαιρία ζωής”.

*Η Νίκη Μαρκόγιαννη είναι νευρολόγος, ψυχίατρος με εξειδίκευση σε ψυχοσωματικά προβλήματα και θεραπεία οικογένειας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106827800

Πηγές: http://www.queen.gr/CELEBRITY-SPOTTING/SYNENTEYXEIS/item/83316-mipos-eho-katathlipsi-pos-antimetopizetai-rotisame-psyhiatro-kai-ehoyme-tis-apantiseis#ixzz35kBPhVAe

http://www.queen.gr/CELEBRITY-SPOTTING/SYNENTEYXEIS/item/83316-mipos-eho-katathlipsi-pos-antimetopizetai-rotisame-psyhiatro-kai-ehoyme-tis-apantiseis#ixzz35kB5nSSR

http://www.queen.gr/CELEBRITY-SPOTTING/SYNENTEYXEIS/item/83316-mipos-eho-katathlipsi-pos-antimetopizetai-rotisame-psyhiatro-kai-ehoyme-tis-apantiseis#ixzz35kAvn9E9