Μαγική βραδιά...

μουσχουρη1 μουσχουρη2    

Μην κλαις το μαράζι, μάθε φυλακτό να μην κρεμάς.
Να λες “Δεν πειράζει, θα ’ρθει η άσπρη μέρα και για μας”.

(«Άσπρη μέρα και για μας», στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος)

Την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, όλοι όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ζήσαμε μία μοναδική βραδιά. Η διεθνής ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη επέστρεψε στην Αθήνα, για να γιορτάσει τα 80στά της γενέθλια, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της “Happy Birthday Tour”.

Η ιέρεια του ελληνικού τραγουδιού, ντυμένη στα λευκά, ερμήνευσε τα γνωστά τραγούδια του Χατζιδάκι («Χάρτινο το φεγγαράκι», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», που ήταν το αγαπημένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Μια φορά κι έναν καιρό»), την «Ενδεκάτη Εντολή» (μουσική: Νίκος Γκάτσος), την «Συννεφιασμένη Κυριακή» (μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης), την «Άσπρη Μέρα» (μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος), αλλά και τραγούδια από τον ξένο κινηματογράφο.

Η ίδια έκανε ειδική μνεία στη Μελίνα Μερκούρη, συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το θάνατό της, τραγουδώντας «Τα παιδιά του Πειραιά», καθώς και στην Εϊμι Γουάινχαουζ, τραγουδώντας το κομμάτι «Η αγάπη είναι ένα χαμένο παιχνίδι». Η συναυλία έκλεισε με το τραγούδι που ήθελαν όλοι να πει: την «Αθήνα» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μας σύστησε την κόρη της Lenou, η οποία ερμήνευσε ένα πολύ ωραίο τραγούδι στα αργεντίνικα και τραγούδησαν μαζί στα ελληνικά. Τη Νάνα Μούσχουρη πλαισίωσαν διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί, όπως ο Lucien Di Napoli στο πιάνο και τα φωνητικά, ο Yannick Deborne στην κιθάρα και τα φωνητικά, ο Philippe Pregno στα κρουστά, το φλάουτο και το σαξόφωνο, ο Jean Philippe Roux στο μπάσο και ο Θωμάς Κωνσταντίνου στην κιθάρα και το μπουζούκι.

Στη συναυλία, η οποία ήταν αφιερωμένη στα παιδιά της «Ελπίδας», παραυρέθηκαν η πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα», κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κ.  Γιώργος Λούκος, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, η πριγκίπισσα Αικατερίνη και ο Αλέξανδρος της Σερβίας κ.ά.

Ήταν μία υπέροχη βραδιά στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου, όπως παραδέχτηκε και η Μούσχουρη, με θέα τη φωτισμένη Ακρόπολη και το όμορφο φεγγάρι. Happy birthday Nana! Εις το επανιδέιν.

Κλέαρχος Παπαγεωργίου