Αντωνοπούλου: Κανένα πρόγραμμα για την ανεργία δεν "λιμνάζει"

Ως “ανυπόστατο” και “παραπλανητικό ισχυρισμό” χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά ότι με ευθύνη της κυβέρνησης λιμνάζουν εμπροσθοβαρή προγράμματα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Το υπουργείο σημειώνει ότι “κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας δεν λιμνάζει” και ότι “μέχρι σήμερα 106 χιλιάδες άνεργοι έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθούν 10 επιπλέον προγράμματα, ώστε ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανέργων να ανέλθει στις 210 χιλιάδες”.

Διευκρινίζει επίσης ότι “η ενεργοποίηση ορισμένων εμπροσθοβαρών προγραμμάτων μετατέθηκε χρονικά, διότι ήταν απαραίτητος ο ανασχεδιασμός τους προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι και όχι οι Πάροχοι Κατάρτισης ή οι κάθε λογής μεσάζοντες που λυμαίνονται τον χώρο των δράσεων της ανεργίας απορροφώντας τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους”.

Χαρακτηριστικά αναφέρει το “περιβόητο voucher 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, για 16.000 ανέργους το οποίο ανακλήθηκε με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου. Το εν λόγω πρόγραμμα απεντάχθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και των εταιριών που εξασφάλιζαν δωρεάν εργατικά χέρια και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους”.

“Αν η κυρία Γεννηματά χαρακτηρίζει δημοσίως τον αναγκαίο ανασχεδιασμό ως καθυστέρηση, τότε είτε δεν έχει επαρκή πληροφόρηση είτε υποκύπτει στην παλαιοκομματική τακτική της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού ενόψει των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί της κυρίας Γεννηματά είναι τουλάχιστον ανακριβείς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων έγινε κατόπιν διαβούλευσης με τους ευρύτερους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων”.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, “ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η ΓΣΕΕ είναι απολύτως σύμφωνη με την ανάγκη ανασχεδιασμού των προγραμμάτων και στηρίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση”.

Κατά τη συνάντησή της με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει ως «ντροπή» ότι με ευθύνη της κυβέρνησης λιμνάζουν επί μήνες προγράμματα 800 εκατ. ευρώ που μπορούν να δημιουργήσουν 140.000 θέσεις εργασίας. Η κ. Γεννηματά κατέθεσε τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όπως είπε, «αφορούν νέους ανέργους, εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και είναι μεγάλης ηλικίας, εργαζόμενους που βλέπουν τον εφιάλτη της ανεργίας μετά την αποτυχία του κ. Τσίπρα και την άσχημη κατάσταση στην οικονομία».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη ενός νέου συνδικαλισμού με νέο πολιτικό λόγο, ήθος και συμπεριφορές και νέες συλλογικές συμβάσεις. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των ανέργων είναι: Η άμεση αξιοποίηση των 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και η υλοποίηση προγραμμάτων για 80.000 νέους ανέργους. Προγράμματα που αφορούν την επανένταξη ανέργων που απολύθηκαν από επιχειρήσεις (με αιχμή αυτούς που είναι άνω των 45 ετών) με επανεκπαίδευση, διευκόλυνση αλλαγής κλάδου και αντικειμένου εργασίας και επιδότηση πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα υπέστησαν μειώσεις του κύκλου εργασίας τους από την κρίση (και τα capital controls), αλλά διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Τα κίνητρα μπορούν να περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές ή επιδοτήσεις των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Πηγή: ΑΠΕ, alphatv.gr