«Πνίγηκαν» Αττική και Δυτική Πελοπόννησος - Νεκροί και καταστροφές

Δύο νεκροί, τουλάχιστον μία τραυματίας και σοβαρές καταστροφές είναι ο απολογισμός της νεροποντής που έπληξε την Αττική το πρωί της Πέμπτης, ενώ σοβαρότατα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην Πελοπόννησο από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Ο ένας εκ των δύο νεκρών είναι άνδρας, περίπου 40 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πνιγμό στο Μενίδι στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μαυροπηγή όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Μαζί του στο ΙΧ ήταν και η 70χρονη μητέρα του. Περαστικοί έσπευσαν να απεγκλωβίσουν τα δύο άτομα. Ο άντρας ανασύρθηκε νεκρός από το αμάξι, ενώ η μητέρα του οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».Ο άτυχος άντρας, που βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου και επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

kataigida-axarnes

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της εξαιτίας της νεροποντής. Πρόκειται για μια γυναίκα 70 ετών,  που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν δρόμο έξω από σχολείο στην Πετρούπολη. Στη συνέχεια, την άτυχη γυναίκα χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο και την τραυμάτισε σοβαρά. Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, σοβαρά τραυματισμένη στον αυχένα, όπου και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Οι περιοχές οι οποίες βίωσαν τα περισσότερα προβλήματα είναι αυτές της Δυτικής Αττικής, με το Καματερό και το Μενίδι να ζουν τις πιο δύσκολες στιγμές. Στην Ελευσίνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκρίτου, λόγω πλημμύρας στους δρόμους της περιοχής.  Μάλιστα, διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επειδή πλημμύρισε η δικαστική αίθουσα.

Στους περισσότερους δρόμους της Αττικής επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στον Κηφισό, στο ρεύμα ανόδου, όπου τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων. Βασικοί οδικοί άξονες, όπως η Χαμοστέρνας και η Φορμίωνος πλημμύρισαν, ενώ στη Δεκελείας στο δήμο Αχαρνών και στο Φάληρο παρενέβη η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από αυτοκίνητα.

Κλιμάκια υπαλλήλων της Περιφέρειας διενεργούν αυτοψίες στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα.

Κατέρρευσε τριώροφο στο Καματερό

Τριώροφο κτίριο κατέρρευσε στο ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος της συμβολής με Κωστή Παλαμά, στο Καματερό. Στην περιοχή έφτασε άμεσα κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής και μηχανήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, καθώς υπάρχουν φόβοι για ανάσχεση της ροής και πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω κακοκαιρίας.

triorofo-kamatero-katarrefsi

Σημειώνεται ότι το κτίριο είχε εκκενωθεί από πέρσι, με ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής που είχε διαβλέψει τον υψηλό κίνδυνο για μια τέτοια εξέλιξη. Η Περιφέρεια Αττικής είχε προβεί σε παρεμβάσεις υποστήριξης του κτιρίου.

«Πνίγηκε» και η δυτική Πελοπόννησος  

Σοβαρά προβλήματα άφησε πίσω της η πρωινή καταιγίδα και στην Ηλεία. Από την έντονη βροχή έχουν πλημμυρίσει υπόγεια και χωράφια στη Βάρδα Ηλείας, ενώ έχουν παρασυρθεί και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η Πυροσβεστική δέχθηκε επίσης δεκάδες κλήσεις.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Στην περιοχή βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, όπου μαζί με συνεργεία του δήμου, αλλά και άνδρες της Πυροσβεστικής, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα προβλήματα που έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας.

«Βασικό μας μέλημα αυτή την στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις πλημμύρες, που έπληξαν κυρίως την Βάρδα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέπεται τις πληγείσες περιοχές. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η τοπική παραγωγή».

kataigida

Ακόμη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, συνεργεία της περιφέρειας επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Βουπρασίας, αφού λόγω των πλημμυρών, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, με δυνάμεις από γειτονικές περιοχές.

Εκτεταμένα προβλήματα προκλήθηκαν και σε πολλές περιοχές του δήμου δυτικής Αχαΐας. «Ο δήμος μας βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι καταιγίδες» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας, Χρήστος Νικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές Σαγέικα, Λιμνοχώρι, Καλαμάκι και Λακκόπετρα, λόγω των πλημμυρών από την υπερχείλιση χειμάρρων, αλλά δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές. Επίσης, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές και στις αγροτικής καλλιέργειες.

Εν τω μεταξύ, συνεργεία του δήμου αλλά και ιδιώτες με μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerisia.gr, in.gr