ΣτΕ: «Φρένο» και περιορισμοί στην παραχώρηση αιγιαλών σε ιδιώτες

Περιορισμούς στην παραχώρηση των αιγιαλών σε ιδιώτες έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί συλλήβδην με μία μοναδική υπουργική απόφαση να παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης σε τρίτους.

Όπως επισημαίνει το ΣτΕ, η παραχώρηση θα πρέπει να υλοποιείται κατά περίπτωση και εφ’ όσον υπάρχουν σχετικά διαγράμματα, τα οποία καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους παραχώρησης.

Στόχος αποτελεί η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία του, αναφέρει το δικαστήριο, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οικολογική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής, ενώ παρέμβαση είχε κάνει και ο δήμος Σαρωνικού και ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του Μαΐου 2009 που επιτρέπει την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού».