Αυξήθηκαν κατά 35% οι απαγωγές δημοσιογράφων

Αυτή τη στιγμή, 54 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι σε διάφορες γωνιές της γης. Πέρυσι, ο αριθμός των ομήρων δημοσιογράφων ήταν 40. Δηλαδή έχουμε αύξηση κατά 35%. Ο ανατριχιαστικός αυτός αριθμός θα πρέπει να προστεθεί σε άλλους τρεις πολίτες που ασκούν διαδικτυακή δημοσιογραφία και τέσσερις εργαζόμενους σε Μέσα που επίσης κρατούνται όμηροι από κάποια εξτρεμιστική ομάδα.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε σε ειδική ετήσια έκδοσή της η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), στην οποία αναφέρεται πως «δεν αποτελεί έκπληξη πως η Συρία είναι στην κορυφή των επικίνδυνων χωρών για δημοσιογραφικές αποστολές». Εξτρεμιστικές (τρομοκρατικές οργανώσεις) όπως η Daesh (Ισλαμικό Χαλιφάτο) ή το Μέτωπο Al-Nusra συλλαμβάνουν δημοσιογράφους και άλλοτε ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους ή τους χρησιμοποιούν για να διαφημίσουν την τρομοκρατική τους δράση. Έτσι η RSF χαρακτηρίζει τη Συρία, ως «Μαύρη Τρύπα» για τους δημοσιογράφους.

Η απαγωγή και ομηρία δημοσιογράφων είναι σύνηθες φαινόμενο και σε μια άλλη αναστατωμένη από εμφύλια διαμάχη χώρα, την Υεμένη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το zougla. Εκεί, 13 επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ένας πολίτης κρατούνται από απαγωγείς. Στον ανατριχιαστικό αυτό απολογισμό ακολουθούν από κοντά, το Ιράκ και κατόπιν η Λιβύη. Απαγωγές δημοσιογράφων έχουν γίνει επίσης –σύμφωνα με την ανακοίνωση της RSF, στη Νιγηρία, το Πακιστάν και το Μεξικό.

11