Αυτά είναι τα νέα όρια συνταξιοδότησης σε ΕΤΑΑ - ΟΑΕΕ

Τις μεταβολές που πραγματοποιούνται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, δηλαδή γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων, εμποροβιοτεχνών και αυτοκινητιστών, επισημαίνει με δύο εγκυκλίους του το υπουργείο Εργασίας.

Όπως και στο ΙΚΑ και το Δημόσιο, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια έως το 2021, ώστε από το 2022 και μετά τα γενικά όρια ηλικίας σε όλα τα Ταμεία να είναι 67 έτη ή 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.

Τι αλλάζει στον ΟΑΕΕ

Στην εγκύκλιο για τα όρια ηλικίας στον ΟΑΕΕ τονίζεται ότι οι μεταβολές που επέρχονται σε ασφαλισμένους του Οργανισμού, επηρεάζουν κυρίως παλαιούς ασφαλισμένους (έως και το 1992), όπως αναφέρει το euro2day.gr.

Ειδικότερα, για παλαιούς ασφαλισμένους παρέχονται διευκρινήσεις για όσους ελεύθερους επαγγελματίες είχαν συμπληρώσει 35, 36, ή 37 έτη ασφάλισης, το 2010, το 2011 ή αντίστοιχα, το 2012, για να αποσαφηνιστεί ο χρόνος συνταξιοδότησής τους, με βάση το 62ο ως ανώτατο όριο ηλικίας που θεσπίστηκε.

Αποσαφηνίζεται επίσης, ότι η συνταξιοδότηση για γονείς ή αδέλφια αναπήρων, που έως τώρα γινόταν με τη συμπλήρωση 25 ή 35 ετών εργασίας ανά περίπτωση, αλλά χωρίς όριο ηλικίας, στο εξής θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους.

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με ανώτατο το 67ο , θα υποστούν και παλαιές ασφαλισμένες, του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ) και οι προερχόμενες από το πρώην ΤΣΑ, καθώς και οι μητέρες ανηλίκων τέκνων του ΤΑΝΤΠ που ασφαλίστηκαν μέχρι 31 -05- ¬1986 και θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 01-01-1998, όπως και οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΕΑΠΙ (αναβάτες και προπονητές δρομών ίππων ιπποδρόμου) που συνταξιοδοτούνται με τις λοιπές – πλήν 35ετίας και 25ετίας- διατάξεις.

Στην ίδια εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται επίσης ότι για περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται επιπλέον ποινή 10% πέραν της ισχύουσας, μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Σημειώνεται όμως ότι η συγκεκριμένη πρόσθετη ποινή αφορά μόνο τους παλαιούς (μέχρι 31.12.1992) ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΠΕΑΠΙ.

Επισημαίνεται ρητά ότι δεν θίγονται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 18 Αυγούστου 2015 και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Τι αλλάζει στο ΕΤΑΑ

Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλoς περιγράφει τις αυξήσεις που επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους των τριών Τομέων του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Νομικών μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας και οι οποίοι επιβαρύνονται με έως 17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία.