Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2015

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Frontex, που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, κατέγραψε 484.000 τέτοιες περιπτώσεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και 466.000 στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως άνθρωποι που επανεισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Ο συνολικός αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων της Ε.Ε., αυτών που δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά σημεία διέλευσης, ανήλθε σε 978.300 το τρίμηνο αυτό, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου η Frontex άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία το 2007. Από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί, ανέφερε η Frontex.