Άρειος Πάγος: Τα δώρα επιστρέφονται μετά τον χωρισμό!

  Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου

Αν έχετε πολλά χρόνια σχέση με τον σύντροφό σας και σκέφτεστε να τον χωρίσετε, η νέα απόφαση του Αρείου Πάγου σας λύνει τα χέρια. Ειδικά εάν καθ’ όλη την διάρκεια της σχέσης είχατε την τάση να του κάνετε ακριβά δώρα, τώρα είναι η στιγμή να δικαιωθείτε.

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου εάν λήξει η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συντρόφων ή εάν πεθάνει ο ένας από τους δύο (οπότε δεν μπορούν να καταλήξουν στους συγγενείς κληρονόμους του άλλου) τα δώρα πρέπει να αλλάζουν χέρια. Δώρα μεγάλης αξίας όπως διαμέρισμα ή αυτοκίνητο που γίνονται στο πλαίσιο μιας ελεύθερης συμβίωσης πρέπει να επιστρέφονται.

Ανατρέποντας αντίθετη απόφαση του Εφετείου, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε κατά πλειοψηφία (4-1 ψήφοι) ότι μπορεί να αναζητείται δικαστικά η επιστροφή δώρων μεγάλης αξίας -με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό – όταν έρχεται το τέλος μιας ελεύθερης συμβίωσης.

Ο Άρειος Πάγος «άναψε πράσινο φως» ώστε μια γυναίκα να μπορέσει να διεκδικήσει δικαστικά όλα τα δώρα (ακίνητα, ΙΧ, κ.λπ. ή τη χρηματική τους αξία) που είχε κάνει στον φίλο της με τον οποίο συζούσε σε ελεύθερη σχέση χωρίς γάμο και ο οποίος μετά 15 χρόνια σχέσης πέθανε και τον κληρονόμησε η αδελφή του.

Τέλος, εκτός από τις “μικροχάρες” που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του δεσμού και δεν απαιτείται κάποιο αντάλλαγμα, η απόφαση προβλέπει ότι εάν κατά την ελεύθερη συμβίωση υπήρξε πλουτισμός του ενός από την περιουσία του άλλου και η ανταλλαγή αυτή έγινε με την προοπτική γάμου ή στο πλαίσιο της «κοινωνίας βίου», τότε στην περίπτωση που σταματά η ελεύθερη συμβίωση παύει να υπάρχει και η θεμελιώδης αιτία χάριν της οποίας έγινε η περιουσιακή μετακίνηση, και μπορεί να αναζητηθεί η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων.