ΕΚΠΑ: Κίνδυνος να μη μπορέσει να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο

Δραματική έκκληση για οικονομική ενίσχυση

της Μάρνυς Παπαματθαίου

Κίνδυνο να μην μπορέσει να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος έκαναν σήμερα μια ακόμη δραματική έκκληση προς την Πολιτεία ζητώντας ενίσχυση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος και στήριξή του σε θεσμικό επίπεδο.

Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν τις συμβατικές υποχρεώσεις του όπως είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του πετρελαίου, δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θ. Φορτσάκης σε σημερινή συνέντευξη τύπου στο κεντρικό κτήριο των Προπυλαίων.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών μάλιστα ζήτησε να επιστρέψουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος που μπήκαν το καλοκαίρι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ πρότεινε ως λύση να μεταταχθούν στο πανεπιστήμιο Αθηνών οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που μπήκαν επίσης σε διαθεσιμότητα και παραμένουν άνεργες. Επίσης ζήτησε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που να δώσει στο Ίδρυμα την δυνατότητα να προσλαμβάνει τους δικούς του φύλακες και τις δικές του καθαρίστριες.

Ο κ. Φορτσάκης, οι αναπληρωτές πρύτανη, οι κοσμήτορες, οι πρόεδροι των σχολών του πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτητές, πιάστηκαν σήμερα «χέρι χέρι» σε μια «ανθρώπινη αλυσίδα» γύρω απο το κτίριο των Προπυλαίων σε μια συμβολική κίνηση που στόχο είχε να δείξει ότι το πανεπιστήμιο κινδυνεύει και η Πολιτεία οφείλει να το στηρίξει.

Καμία σοβαρή μελέτη από όσες έχουν κατατεθεί ως σήμερα δεν έχει δείξει ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνων ήταν περιττοί, αλλά αντίθετα έχουν δείξει ότι το Ίδρυμα λειτουργούσε με λιγότερους υπαλλήλους από όσους έχει πραγματικά ανάγκη, είπαν στη σημερινή συνέντευξη τα μάλη της διοίκησης του Ιδρύματος.

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών άφησαν σαφή υπονοούμενα, ότι είναι πιθανόν η υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων να συνδέεται με την αλλαγή του άρθρου 16 και την «άνοδο» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Επίσης οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, για άλλη μια φορά περιέγραψαν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα υποχρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιο από τις μετεγγραφές επιπλέον 1700 ατόμων από τον ήδη μεγάλο αριθμό των εφετινών εισακτέων του.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=659672