SOS για τις συνθήκες στους καταυλισμούς - Κίνδυνος για ελονοσία και Δάγκειο πυρετό

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών.

Όπως επισημαίνει, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για τους ίδιους όσο και για την Δημόσια υγεία ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας των ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής καθώς είναι εκτεθειμένοι σε μικρόβια ωστόσο το ίδιο μπορεί να κινδυνεύσει και ο ευρύτερος πληθυσμός.

Eιδικά στους καταυλισμούς στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και εκθέτει τη χώρα.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις περιοχές υψηλού κινδύνου δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να εκδηλωθούν κρούσματα ελονοσίας, του ιού του Δυτικού Νείλου, του Δάγκειου πυρετού, κ.τ.λ.