The Times: "Η κακοποίηση παιδιών βρίθει στους καταυλισμούς προσφύγων της Ελλάδας"

Σε περιστατικά κακοποίησης παιδιών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αναφέρεται δημοσίευμα της Anthee Carassava για την βρετανική εφημερίδα The Times υπό τον εύγλωττο τίτλο: “Η κακοποίηση παιδιών βρίθει στους καταυλισμούς προσφύγων της Ελλάδας”.

«Όταν τα φώτα σβήνουν στη σπηλαιώδη αίθουσα αναχωρήσεων του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου στο Ελληνικό κάθε βράδυ, η Gulruz Tajik, όπως και οι περισσότερες Αφγανές μητέρες εδώ, μαζεύει τα παιδιά της. Τα σκεπάζει, μερικές φορές τους ψιθυρίζει ένα τραγούδι. Τα φιλάει για καληνύχτα. Παρ’ όλα αυτά, καθώς τα τρία της παιδιά κοιμούνται, η κ. Tajik μένει άγρυπνη, φυλάσσοντας την πόρτα από φερμουάρ του καινούργιου της σπιτιού εδώ και δύο μήνες», αναφέρει το δημοσίευμα, περιγράφοντας την κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού, ενώ  φιλοξενεί και τα λόγια της 35χρονης μητέρας και χήρας, η οποία μένει ξύπνια γιατί «περίεργα πράγματα συμβαίνουν εδώ μετά τα μεσάνυχτα».

Το ρεπορτάζ, επικαλούμενο μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει ότι στα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κάνοντας λόγο για «έκρηξη» των περιστατικών αυτών.

Πρόσφατο παράδειγμα, άλλωστε, αποτελεί το τελευταίο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας, του βιασμού ενός 13χρονου αγοριού από Αφγανό μέσα στο hotspot της Χίου. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 15 Απριλίου, ο δράστης συνελήφθη και το παιδί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Χίου, όπου το παρακολουθεί ειδικός παιδοψυχολόγος.

Η Κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου, από το κέντρο προσφύγων στο Ελληνικό