Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που θησαύριζε από παραποίηση πιστοποιητικών του ΙΚΑ

Μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ μέσω της παραποίησης πιστοποιητικών αναπηρίας για την χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας είχε οργανώσει κύκλωμα που λυμαινόταν το δημόσιο χρήμα τουλάχιστον την τελευταία τριετία.

Για την συμμετοχή τους στο κύκλωμα συνελήφθησαν επτά άτομα – τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι Έλληνες, ηλικίας από 50 έως 84 ετών. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απάτης κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφίας και κατάχρησης σε βάρος του Δημοσίου. Δύο από αυτούς –κατά περίπτωση– κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί όπλων και παραχάραξη.

Ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα διαδραμάτιζε μια 50χρονη η οποία παρουσιαζόταν ως λογίστρια ειδικευμένη σε θέματα συνταξιοδοτικά ,ασφαλιστικά ενώ ρόλο –κλειδί είχε ένας 53χρονος υπάλληλος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., Ι.Κ.Α ο οποίος είχε πρόσβαση στα στοιχεία.

Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 66χρονος καρδιολόγος, ο οποίος εφοδίασε κατηγορούμενο για υπόθεση πλαστογραφίας με ψευδή ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου αυτός να τύχει αναβολής για την εκδίκαση της υπόθεσης του. Ο καρδιολόγος κατηγορείται για χορήγηση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων ενώ δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 253 άτομα , τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις

Οι δράστες χρέωναν τους «πελάτες» από 1.200 έως 2.000 ευρώ. Από τις συνολικά 253 υποθέσεις έχουν αναλυθεί οι 44 και όπως εκτιμάται από την παράνομη δράση του κυκλώματος η ζημιά σε βάρος του Δημοσίου υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.
Η συμμορία δρούσε ως εξης:

Οι φερόμενοι ως «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης (τρεις γυναίκες ηλικίας 52, 69 και 77 ετών και δύο άντρες 59 και 84 ετών), προκειμένου να λάβουν επιδόματα πρόνοιας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Οι «μεσάζοντες» με τη σειρά τους επικοινωνούσαν με την 50χρονη «αρχηγό», την οποία ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες και τις «απαιτήσεις» των «πελατών».
Στη συνέχεια, η 50χρονη «αρχηγός», με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο 53χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α., κατάρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες μετά κατέθετε σε διάφορους Δήμους και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, επιτυγχάνοντας την χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας για τους πελάτες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης του Δημοσίου, η οποία είχε ήδη αναπηρικό ποσοστό 67%, αλλά απευθύνθηκε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να αυξήσει το ποσοστό σε 80%, έτσι ώστε να τύχει όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται από την κοινωνική πολιτική της χώρας (απαλλαγή φορολογίας εισοδήματος, ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ κ.λπ.).

Οι φορείς στους οποίους, μέχρι σήμερα, εντοπίσθηκαν πλαστές αποφάσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι της Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Αθηνών, Αχαρνών, Αιγάλεω, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Πειραιώς, Νικαίας, Σαλαμίνας, καθώς και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Πειραιά.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης επικεντρωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όταν όμως αυτό άρχισε να γίνεται αντιληπτό και να δημιουργούνται προβλήματα σε γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα μέλη της οργάνωσης άρχισαν τις «μεταφορές» των φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων των παροχών σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την μετοίκηση των δικαιούχων σε άλλες περιοχές της Αττικής, προέβαιναν σε νέες αιτήσεις, κάνοντας χρήση των πλαστών υγειονομικών αποφάσεων. Για να αποδειχθεί η μετοίκηση, χρησιμοποιούσαν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες κάποιο φυσικό πρόσωπο δήλωνε ψευδώς πως φιλοξενεί τους πελάτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αδελφών που ενώ διαμένουν στη Δραπετσώνα δήλωσαν ψευδώς ότι διαμένουν στην Αγία Παρασκευή, σε ίδια διεύθυνση με άλλες δύο ενδιαφερόμενες, τις οποίες φιλοξενούσε τρίτο φυσικό πρόσωπο κατά δήλωσή του.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απ’ όπου παραπέμφθηκαν στον 33ο Τακτικό Ανακριτή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συμμορία εμπλέκεται και σε άλλες απάτες.

 

 

Πηγή:http://www.tanea.gr/