Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για την "περίεργη" ληστεία τράπεζας στους Αμπελόκηπους

Απομακρύνεται από την αστυνομία το ενδεχόμενο η χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Λεωφόρο Κηφισίας να είναι έργο αντιεξουσιαστών ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες τριών αυτόπτων μαρτύρων, κάποιοι από τους ληστές είχαν ξένη προφορά.

Τα μέχρι στιγμής “περίεργα” στοιχεία που εξετάζει είναι  η ειδική “στόχευση” του συγκεκριμένου υποκαταστήματος τράπεζας που είχε υπόγειο με 22 θυρίδες ( μια εκ των οποίων ανήκε στην τράπεζα και είχε μετάλλια) η σπάνια προεπιλογή των δραστών να μείνουν αρκετές ώρες εντός της τράπεζας, η ηλικία των περισσοτέρων δραστών που φαίνεται να ήταν μεγαλύτερη των 35 ετών.

Την ίδια στιγμή πάντως αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την προέλευση των δραστών ενώ συνεχής είναι η εποπτεία της υπόθεσης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Το χρονικό της κινηματογραφικής ληστείας

Επί δύο ώρες, τέσσερις ένοπλοι, κρατούσαν ομήρους οκτώ υπαλλήλους και πέντε πελάτες, μέσα σε τράπεζα στους Αμπελόκηπους και τελικά κατάφεραν να φύγουν, αφού άδεισαν τα ταμεία και το χρηματοκιβώτιο. Η άριστα οργανωμένη ληστεία, έγινε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην λεωφόρο Κηφισίας 64.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την Αστυνομία, οι τέσσερις δράστες μπήκαν σταδιακά στην τράπεζα στις 14:15 μετά το μεσημέρι της Τρίτης, κατέλαβαν θέσεις, και με την απειλή μακρύκανων όπλων ακινητοποίησαν τους οκτώ υπαλλήλους και πέντε πελάτες που ήταν εκεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ένοπλοι ανάγκασαν τους υπαλλήλους να κατέβουν στο υπόγειο, όπου ήταν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο κατάφεραν τελικά να ανοίξουν και άρπαξαν τα χρήματα που περιείχε, ενώ άδειασαν και τα ταμεία. Όλη αυτή η διαδικασία διήρκεσε μέχρι τις 16.00 περίπου, οπότε οι ληστές αποχώρησαν και διέφυγαν, πιθανότατα με μοτοσικλέτες. Τότε μόνο οι υπάλληλοι κατάφεραν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία, και αμέσως έγινε κινητοποίηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών, οι οποίοι όμως έχουν γίνει άφαντοι.

Στις 60.000 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσό που άρπαξαν οι τρεις ένοπλοι από την πρωτοφανή ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στους Αμπελοκήπους, ενώ άγνωστο παραμένει τι αφαίρεσαν από θυρίδες του υποκαταστήματος, τις οποίες παραβίασαν στο διάστημα των 1,5- 2 ωρών που έμειναν στον χώρο. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη μελετήσει βίντεο της τράπεζας, που έχει καταγράψει τις κινήσεις των ληστών και έχουν μια αρκετά καθαρή εικόνα για το πως έδρασαν.

ληστειά-Τράπεζα Πειραιώς 1

Οι δύο από τους τέσσερις δράστες μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα, στις 14.15, λίγο πριν κλείσει, κρατώντας σάκους, από τους οποίους έβγαλαν όπλα που μοιάζουν με αυτόματα και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και πελάτες, τους οποίους διέταξαν να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, πράγμα που έγινε χωρίς να προλάβει κανείς να πατήσει το κουμπί του συναγερμού. Αμέσως μετά μπήκαν οι άλλοι δύο ένοπλοι. Και οι τέσσερις φορούσαν μάσκες σιλικόνης με ψεύτικα πρόσωπα, που αρχικά αναφέρθηκε ότι ήταν πρόσωπα πολιτικών, κάτι όμως που τελικά δεν φαίνεται να ισχύει.

Οι ληστές οδήγησαν τους παριστάμενους σε συγκεκριμένο χώρο, πλην της διευθύντριας, την οποία οι δύο από αυτούς ανάγκασαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ο χρόνος καθυστέρησης. Στην συνέχεια την υποχρέωσαν να τους οδηγήσει στο υπόγειο, όπου βρίσκονται οι θυρίδες και με τρυπάνια και άλλα εργαλεία που είχαν στους σάκους τους, κατάφεραν να ανοίξουν 21 από αυτές, από τις οποίες αφαίρεσαν ότι υπήρχε μέσα.

Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα αφού οι ληστές έφυγαν από την τράπεζα λίγο πριν τις 16.00 και τότε μόνο οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Πριν φύγουν οι δράστες από την τράπεζα έριξαν σε όλους τους χώρους που κινήθηκαν απολυμαντικό υγρό, προφανώς για να εξαφανίσουν γενετικό υλικό και άλλα ίχνη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσον διέφυγαν από την τράπεζα, γι’ αυτό οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση, συγκεντρώνουν τα βίντεο από όλες τις κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή, με την ελπίδα ότι μπορεί να εντοπίσουν κάποια στοιχεία. Επίσης θα μελετήσουν τα βίντεο από τις κάμερες της τράπεζας των προηγούμενων ημερών, καθώς θεωρούν πολύ πιθανό ότι οι δράστες είχαν κάνει κατόπτευση του χώρου για να σχεδιάσουν την ληστεία.

Οι αστυνομικοί πάντως εντυπωσιασμένοι που τόση ώρα δεν έγινε κάτι το οποίο να προκαλέσει την κινητοποίηση της Αστυνομίας, καθώς τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες δέχτηκαν τηλεφωνήματα στα κινητά τους τηλέφωνα, όλη αυτή την ώρα, αλλά κανείς απ’ έξω δεν ανησύχησε που δεν απαντούσαν.