Μόρια: Ένας ακόμα μετανάστης στη ΜΕΘ με συμπτώματα δηλητηρίασης από μαγκάλι

Τέταρτο παρόμοιο κρούσμα σε μια εβδομάδα στον καταυλισμό της Μόριας καθώς ένας ακόμα άνδρας, 30 ετών, πακιστανικής καταγωγής, μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό της Μόριας και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης με συμπτώματα που συμπίπτουν απόλυτα με τα αίτια των τριών θανάτων μεταναστών της τελευταίας εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω μετανάστης, ο οποίος διέμενε και στην ίδια σκηνή με τον άτυχο άνδρα που έχασε σήμερα την ζωή του, παρότι νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, φέρει συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, που προήλθε από μαγκάλι που χρησιμοποιήθηκε στη σκηνή για να ζεσταθούν.

Αυτή άλλωστε πρέπει να είναι η αιτία και των άλλων δύο θανάτων καθώς πέραν της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης που δεν έδειξε τα εμφανή αίτια του θανάτου, ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση, ώστε να εξετασθεί κυρίως, η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Ο θάνατος ακόμη ενός μετανάστη στην Μόρια ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” για τους όσους ζουν στον καταυλισμό. Ενδεικτικό του κλίματος αναταραχής που κυριαρχεί είναι και οι διαμαρτυρίες από ομάδες Αφρικανών, οι οποίοι συχνά κλείνουν την κεντρική είσοδο του καταυλισμού, ενώ και κατά την διάρκεια της μεταφοράς της σορού του νεκρού Πακιστανού με το ασθενοφόρο παραλίγο να προκαλέσουν σκηνικό έκρηξης στο “τελευταίο αντίο” του συντρόφου τους.

Ας σημειωθεί, ότι στον καταυλισμό της Μόριας συνεχίζουν να μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, με θερμοκρασίες που κατά τη νύχτα πέφτουν κάτω του μηδενός, εκατοντάδες άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους. Στο σύνολο τους αρνούνται να μετακινηθούν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης που χρησιμοποιείται για τη στέγαση μεταναστών όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Κι αυτό για να είναι κοντά στην Υπηρεσία Ασύλου, όποτε εξετασθεί το αίτημά τους. Όπως έγινε γνωστό πάντως, στο πλοίο δεν μένουν περισσότεροι από 80, όλοι κι όλοι, Αφρικανοί.

Επίσης, στη Μόρια μένουν ακόμα στις σκηνές μετανάστες, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η μετακίνηση σε δωμάτια ξενοδοχείων που έχουν ενοικιασθεί στην περιοχή της Μυτιλήνης για στέγαση οικογενειών, ώστε στα κοντέινερ του καταυλισμού να μεταφερθούν άνδρες που μένουν μόνοι τους σε σκηνές.