Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες- Πού υπάρχουν μπλόκα

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες, οι οποίοι από αυτή την εβδομάδα σκληραίνουν την στάση τους και στήνουν νέα μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο με τα τρακτέρ τους.

Τη Δευτέρα  οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονταν στον κόμβο της Ειδομένης αποφάσισαν να προχωρήσουν στον επ’αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Οι αγρότες κατάφεραν να προσπεράσουν τον αστυνομικό κλοιό και δύο αγρότες τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ προκλήθηκαν ζημιές και στα αστυνομικά οχήματα. Η ένταση, σημειώθηκε στις 16:30, όταν περίπου 100 αγρότες με ξύλα στα χέρια βγήκαν πίσω από τα τρακτέρ και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών που εκείνη την ώρα άλλαζαν βάρδια.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που έστησαν στις 28 του μήνα παραγωγοί του δήμου Παιονίας νομού Κιλκίς, 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα απο τον κόμβο της Ειδομένης, ενισχύθηκε χθες σημαντικά απο συναδέλφους τους, από τις περιοχές των Γιαννιτσών, Κιλκίς και Χαλκηδόνας, ενώ στο σημείο αναμένονται και άλλοι από Αιγίνιο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και Χαλάστρα.

Σέρρες
Κλειστή έως τις 14:30 το μεσημέρι έμεινε χθες η εθνική οδός Θεσσαλονίκης -Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα. Ωστόσο παρά τις προσπάθειές τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι  του νομού Σερρών έλαβαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου.
Έτσι σήμερα, στις 10:00, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν δώσει νέο ραντεβού στο ίδιο σημείο.

«Μας είπαν ότι αγρότες δεν πρόκειται να φτάσουν στον Προμαχώνα, σαφώς ούτε με τα τρακτέρ τους, αλλά ούτε και με αγροτικά οχήματα ή ακόμα και πεζοί», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Το σημείο, όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25/1 οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ στόχος είναι η εφαρμογή των εναλλακτικών τους σχεδίων για να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τονίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των αγροτών και κτηνοτρόφων που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.

Θεσσαλονίκη
Στα πράσινα φανάρια, τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής οι οποίοι σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, θα προχωρήσουν σε καθολικό αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα.

Δυτική Μακεδονία
Στο μεταξύ, στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη δυτική Μακεδονία, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και θα συνεχίσουν έως και την Πέμπτη 2/2 οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών. Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.

Μπλόκο στα Τέμπη θέλουν οι αγρότες της Λάρισας
Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη.

Ήδη, από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και σήμερα. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν σήμερα στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Στο μεταξύ, οι αγρότες χθες έκλεισαν έως τις 20:00 το βράδυ την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου. Οι αγρότες βρίσκονται στο σημείο από την προηγούμενη Δευτέρα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με βάση τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και συντονίζουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο της Νίκαιας.

Από την άλλη, οι αγρότες της Νίκαιας απελευθέρωσαν στις 18:00 το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων πραγματοποιείται κανονικά. Αντιθέτως, το ρεύμα προς Αθήνα συνεχίζει να παραμένει κλειστό επ’αόριστον.

Στον κόμβο του Αερινού Μαγνησίας οι αγρότες που έχουν παρατάξει εδώ και μέρες τα τρακτέρ τους αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Νίκο Αγγελή, ήδη την Δευτέρα υπήρξε ενίσχυση του κόμβου με τρακτέρ, ενώ σήμερα περιμένουν ενισχύσεις με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα από την γύρω περιοχή, οπότε και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Κόρινθος
Σύμφωνα με το korinthosnews.gr, αρκετοί αγρότες πέρασαν τη νύχτα στο μπλόκο της Σωλυνουργείας. Μετά την 1η μέρα των κινητοποιήσεων οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προς το παρόν να μείνουν στην Σωλυνουργεία, σημείο αναφοράς αφού και πέρσι οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν από το ίδιο μέρος.

Αγρότες από όλα τα σημεία του νομού θα φτάσουν σήμερα το πρωί στη Σωλυνουργεία για να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.