Δραματική η κατάσταση στους καταυλισμούς: 4 νεκροί πρόσφυγες

Δραματικές είναι οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτό που προκαλεί πραγματική αίσθηση είναι οι συνεχόμενοι θάνατοι που έχουν σημειωθεί στο hotspot της Μόριας, στους οποίους όμως έρχεται να προστεθεί και αυτός ενός 41χρονου Ιρακινού, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου στο κέντρο φιλοξενίας της Σάμου.

Ο πρόσφυγας που είχε κουρδική καταγωγή από το Ιράκ πέθανε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, στη Σάμο από ανακοπή.

Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν διευκρινίσει ωστόσο, ότι ο πρόσφυγας που είχε φτάσει στην Ελλάδα με την οικογένειά του, όταν πέρασε από τη διαδικασία βασικών ιατρικών εξετάσεων και καταγραφής του ιατρικού ιστορικού δεν δήλωσε κάποια ασθένεια, ενώ όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενημέρωσε ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση και έχει να πάρει φάρμακα για περισσότερο από ένα μήνα.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» που είχε το σχετικό ρεπορτάζ, την ίδια ημέρα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Σάμου, είχαν σημειωθεί 4 απόπειρες αυτοκτονίας.

Όπως έγινε γνωστό χθες το πρωί, 30 Ιανουαρίου,  στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια βρέθηκε νεκρός άνδρας ηλικίας 20 περίπου ετών από το Πακιστάν, ενώ ένας άλλος πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με φανερά τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, που προήλθε από μαγκάλι που χρησιμοποιήθηκε σε σκηνή. Σημειώνεται ότι ο ασθενής μετανάστης διέμενε στην ίδια σκηνή με τον 20χρονο Πακιστανό που τελικά έχασε τη ζωή του.

Υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο Σαββάτο, 28 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 χρονών, αυτός από την Αίγυπτο. Και στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις η ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των δυο ανδρών και ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία που οδήγησε τρεις ανθρώπους στο θάνατο μέσα σε μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το κέντρο φιλοξενίας της Λέσβου έχει ανώτατη χωρητικότητα 3.500 άτομα ωστόσο σε αυτό διαμένουν  4.891 πρόσφυγες και μετανάστες. Στον καταυλισμό επικρατεί αναταραχή, ενώ η αστυνομία ανησυχεί για την πιθανότητα να γίνει κάποια εξέγερση. Από την άλλη στη Σάμο, η κατάσταση είναι παρόμοια καθώς οι δομές έχουν χωρητικότητα για 850 άτομα, ενώ φιλοξενούνται 1.800.

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», τόνισε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δηλώνοντας ταυτόχρονα συντετριμμένος για το γεγονός. Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, ο υπουργός ομολόγησε πως δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.

Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, αλλά και την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους: «Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».