Καταγγελία γιατρού Νοσ. Νίκαιας: Έχω τέσσερις μέρες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσηλευτικό προσωπικό μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανικολάου κατήγγειλε δημόσια ότι «εδώ και τέσσερις μέρες έχω ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (…) και η λίστα αναμονής για ΜΕΘ είναι πάνω από 70 περιπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο» ενώ αναφερόμενος στη λίστα αναμονής παρατήρησε ότι «πρόκειται για τη μέγιστη ταξική διάκριση, αυτή μεταξύ ζωής και θανάτου».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι «οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον 3.000 κλίνες ΜΕΘ και Αυξημένης Φροντίδας, διαθέτουμε 700 και λειτουργούν 550 λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα τόσα χρόνια» και χαρακτήρισε εξοργιστικό αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία.

«Είναι πραγματικά εξοργιστικό… Το Νοέμβριο του 2015 είχαμε προειδοποιήσει τη νυν ηγεσία του υπουργείο Υγείας να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όχι με μόνιμες προσλήψεις, άλλα με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό εκτός από άδικο θα είναι και αδιέξοδο. Επιβεβαιωθήκαμε 100% δυστυχώς» σημείωσε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε ότι «πριν 14 μήνες είχαμε προσλάβει 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές, σήμερα είναι στις θέσεις τους λίγο παραπάνω από τους μισούς, με 700 ευρώ το μήνα».

Καταλήγοντας ο κ. Παπανικολάου επισήμανε ότι «στο εξωτερικό παρακαλάνε τους γιατρούς να έρθουν με τριπλάσιους μισθούς» και τόνισε ότι «χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις και άμεσα να αναπτυχθούν και άλλες κλίνες».