Ξεκίνησε το μεγάλο συλλαλητήριο- Στην πλατεία Βάθη οι αγρότες

Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι για όλα είναι οι αγρότες οι οποίοι ξεκίνησαν πριν από λίγο στη πλατεία Βάθη το πανελλήνιο συλλαλητήριο.

Μάλιστα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποκλεισμένο από κλούβες των ΜΑΤ καθώς επίσης και οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το «παρών» έδωσαν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, αν και -λόγω οικονομικής δυσχέρειας- αρκετοί είναι εκείνοι -κυρίως από Κατερίνη, Μάλγαρα και Θράκη- που, ενώ στηρίζουν, δεν ήρθαν στην Αθήνα.

Μάλιστα στη Θεσσαλία, είχαν  ναυλωθεί πούλμαν για κάθε αγροτικό δήμο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή “Θεσσαλών Γη” ο πρόεδρος της ΕΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, οι αγρότες μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και τις ομιλίες θα κατευθυνθούν προς τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος για να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

«Περιμένουμε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες» δήλωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Πάντως, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, σε γενική συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι «δεν συμφωνούμε σε κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος και αν τις προγραμματίζει».

Να σημειώσουμε ότι πέρα από τους αγρότες στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Παράλληλα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να ενώσουν τη φωνή τους με τους μικρομεσαίους αγρότες.

Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (12 μ. – 15 μ.μ.), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (12.30-15.30), όπως και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, των δήμων και της Περιφέρειας.

Στο συλλαλητήριο θα παραβρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αγρότες απέκλεισαν την Εφορία της Ρόδου

Δεν λειτουργεί από σήμερα το πρωί η Δημόσια Οικονομική Εφορία της Ρόδου, καθώς οι αγρότες, που, από χθες το μεσημέρι, κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους από τη νότια Ρόδο στο κέντρο της πόλης μας, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ομάδα αγροτών περικύκλωσαν με τα τρακτέρ τους, από χθες το βράδυ, το κτίριο της ΔΟΥ Ρόδου με αποτέλεσμα η υπηρεσία να μη λειτουργήσει.Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό και τις επόμενες μέρες.

Συνάντηση με Δραγασάκη την Τετάρτη 

Προτάσεις και μέτρα περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι  της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν τη Τετάρτη  με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

«Η εξέλιξη αυτή, που μας επιβεβαιώθηκε, δίνει νέα βαρύτητα στη συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της επιτροπής, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας.

Ο κ. Καμπούρης, πρόσθεσε πως «η ευθύνη μας είναι μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε πυρετώδεις προετοιμασίες και συζητήσεις, ώστε να θέσουμε επί τάπητος τα αιτήματά μας με ακρίβεια και σοβαρότητα. Στόχος να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, που χωρίς να κοστίζουν, ωστόσο θα δώσουν ανάσα σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τη γη».Επισήμανε, επίσης,  ότι υψηλά στην ατζέντα της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται το θέμα του καθορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Στην κατηγορία αυτή, όπως διευκρίνισε, πρέπει να κατατάσσονται αυτοί το εισόδημα των οποίων προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. «Με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι στη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να ακούσουν προτάσεις που θα λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής που τους πνίγει, αλλά και την προώθηση μέτρων, που όπως υποστηρίζουν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό, και να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα.

Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσων συντάσσονται με αυτήν, με τον κ. Δραγασάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 16.00, στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα.

Απόβαση στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου αποφάσισαν οι αγρότες της Κρήτης

Συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι αγρότες της Κρήτης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στις επιταγές των δανειστών, όπως αναφέρει το ekriti.gr.

Το παγκρήτιο συντονιστικό όργανο των αγροτών, αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με απόβαση στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου και συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς του κλάδου.

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου έγινε σε φορτισμένο κλίμα, με φόντο τα προβλήματα των αγροτών, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στη δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα «οργώσουν» τα χωριά της ενδοχώρας σε ολόκληρη την Κρήτη προκειμένου το συλλαλητήριο της Αθήνας να έχει τη δυναμική που θέλουν οι αγρότες ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες και στην Κέρκυρα
Με συμβολικό κλείσιμο του οδικού κόμβου Μεσογγής ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους το πρωί της Δευτέρας οι Κερκυραίοι αγρότες, συμμετέχοντας πλέον ενεργά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Κερκυραίοι αγρότες είχαν προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις τους κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 23 Ιανουαρίου, με το Περιφερειακό Συμβούλιο να εντάσσεται τότε στο πλευρό των αγροτών θέτοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη της τοπικής παραγωγής στα Ιόνια και τη διασύνδεση των παραγωγικών δυνάμεων τόσο μεταξύ τους όσο και με τον τουριστικό κλάδο.

«Οι αγρότες της Κέρκυρας βρίσκονται στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτών της Νίκαιας να συμμετέχουν ενεργά στο κοινό αγώνα των αγροτών για να προστατέψουν το επάγγελμα του αγρότη, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με πολλούς αγώνες και σκληρή δουλειά, να απενταχθούν από τα σκληρά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος.

Οι Κερκυραίοι αγρότες πέραν των κοινών αιτημάτων με τους πανελληνίους αγροτικούς συλλόγους διεκδικούν την άμεση επίλυση και τοπικών ζητημάτων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον δήμο Κέρκυρας. Μεταξύ αυτών είναι η αγροτική οδοποιία που όπως καταγγέλλουν, «είναι ανύπαρκτη» και η έκπτωση στην κατανάλωση του νερού από τον δήμο Κέρκυρας.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μηχανοκίνητη κινητοποίηση των Κερκυραιών αγροτών. Παλεύουμε ενωμένοι και βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά» ανέφερε ο Βασίλης Αρμενιάκος.