Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

H Βαρβάκειος Αγορά, στο κέντρο της Αθήνας, θα ανοίξει στις 10 το βράδυ της Κυριακής και θα παραμένει σε λειτουργία μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Ανοιχτά θα είναι και τα αρτοποιεία από το πρωί για την πώληση της παραδοσιακής λαγάνας.

Επίσης, τα καταστήματα της Αγοράς του Καταναλωτή, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στου Ρέντη, θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί της Κυριακής συνεχόμενα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, στις 2 μετά το μεσημέρι.

Ανακοίνωση της ΕΣΕΕ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με εγκύκλιό της έχει επισημάνει στους εμπόρους ότι η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου, λοιπόν, του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζομένους τους.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας, με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως πχ με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.