Κύκλωμα παρασκευής της «ντόπας των τζιχαντιστών» εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ

Μετά από μεγάλη έρευνα του ΣΔΟΕ, εξαρθρώθηκε κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών Captagon, που χρησιμοποιούνται σαν άλλο “ελιξήριο” από τους τζιχαντιστές.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στην Ελλάδα παρασκευαστήριο των συγκεκριμένων παραισθησιογόνων ουσιών, ενώ η αξία των κατασχεθέντων συνθετικών ναρκωτικών δισκίων υπολογίζεται πως αγγίζει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από παρακολούθηση αρκετών ημερών, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα εντόπισαν το παρασκευαστήριο σε περιοχή κοντά στην Ελευσίνα. Κατέσχεσαν 635.000 χάπια Captagon, τα οποία αποθηκεύονταν σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγό που επίσης κατασχέθηκε στην περιοχή.

Ενώ σε άλλη περιοχή κοντά στα Μεσόγεια εντοπίστηκε, ταχύπλοο σκάφος το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, για τη μεταφορά των χαπιών εκτός Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυο Έλληνες, ένας Τούρκος και ένας Αλβανός, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία άτομα μεταξύ των οποίων και ένας συνταξιούχος αστυνομικός.

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή.