"Βραχιολάκια" σε κύκλωμα τοκογλυφίας - Έκρυβε θησαυρό με λίρες & χρυσό (φωτό)

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων εξάρθρωσε πολυμελές κύκλωμα τοκογλυφίας, το οποίο “ειδικευόταν” στο σπάσιμο επιταγών και το ξέπλυμα χρήματος.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν δέκα άτομα, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, επιταγές, λίρες και πλάκες χρυσού. Σε βάρος των μελών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα.

 

Η Αστυνομία έκανε έρευνες σε Ιωάννινα, Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν ένας 65χρονος ο οποίος φέρεται να είναι και ο εγκέφαλος της οργάνωσης, 4  ακόμη Έλληνες 45, 51, 31 και 50 ετών και ένας 34χρονος Βούλγαρος, οι οποίοι θεωρούνται η βάση του κυκλώματος. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του τρεις ακόμη Έλληνες, 23, 61 και 67 ετών και ένας 44χρονος Πακιστανός. Η δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 61χρονο Έλληνα, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της τοκογλυφίας.

Η εγκληματική οργάνωση έκανε «ιδιωτικό δανεισμό», με τη μεθοδολογία της προεξόφλησης- «σπάσιμο»- επιταγών και έβγαζε μεγάλα χρηματικά ποσά από τις τοκογλυφικές συναλλαγές. Τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τους δάνειζαν χρηματικά ποσά παρακρατώντας ως εγγύηση μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, τις οποίες εξαργύρωναν στη συνέχεια άλλα μέλη της οργάνωσης από τραπεζικά καταστήματα.

Ο 65χρονος είχε ηγετικό ρόλο, ενώ ο 34χρονος Βούλγαρος και ο 45χρονος Ελληνας είχαν αναλάβει τον ρόλο του «μεταφορέα» των επιταγών και των εισπραχθέντων χρηματικών ποσών από την προεξόφληση των επιταγών.

Ακόμη 4 Έλληνες ως «συνεργαζόμενοι» επιχειρηματίες, εισέπρατταν από τις τράπεζες τις ονομαστικές αξίες των επιταγών, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της- ο 61χρονος και ο 67χρονος Έλληνας και ο 44χρονος Πακιστανός- εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα και «αλίευαν» τις επιταγές.

Σε παράλληλες αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-στην οικία του 65χρονου ημεδαπού εγκέφαλου της οργάνωσης, στο Πικέρμι Αττικής:

  • δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια κρυμμένα κάτω από ανενεργό ανελκυστήρα, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των 605.000 ευρώ, 8.760 λίρες Αγγλίας σε χαρτονομίσματα και 66.022 δολάρια ΗΠΑ.
  • τέσσερις ράβδοι χρυσού και φύλλο χρυσού
  • πλάκα χρυσού βάρους ενός κιλού
  • 100 χρυσές λίρες και 50 pesos
  • τέσσερα χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό μενταγιόν
  • τρεις σφραγίδες και διάφορα έγγραφα.

-στην κατοχή των κατηγορουμένων και στα οχήματά τους το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, δεκατέσσερις επιταγές συνολικής ονομαστικής αξίας 62.300 ευρώ και ιδιόχειρες σημειώσεις.